Zázračná bylinka

Anýz se řadí mezi nejstarší koření světa. Tato jednoletá bylinka aromatické chuti je příbuznou fenyklu, kopru a kmínu. Setkat se s ní můžete nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. 

Anýz je oblíbenou složkou parfémů, past, ústních vod nebo léčiv. Již staří Egypťané jej hojně využívali na podporu trávení, za jeho pomoci léčili také dýchací cesty nebo uštknutí hadem. 

Věřili, že tato mocná bylinka dokáže zázraky. Třeba vás zbavit melancholických nálad. I dnes bychom tuto bylinku měli využívat denně. Víte proč? 

Anýz je skvělým přírodním lékem na astma a nemoci průdušek. V tomto směru pomáhá především kuřákům, kteří se svého zlozvyku chtějí zbavit. 

Anýz funguje jako protilátka na dvě složky obsažené v cigaretách. Jsou jimi nikotin a dehet. Zároveň čistí průdušky, regeneruje jejich sliznici a podporuje obnovu buněk. Pokud kouříte, pak vám anýz může pomoci eliminovat zápach z úst, který je u kuřáků značně cítit. 

Čístí střeva

Anýz má blahodárné účinky na trávení a střeva. Eliminuje plynatost a pomáhá ze střev odstraňovat všechny hnilobné procesy a kvasné procesy. Má antivirové a antibakteriální účinky. 

Anýz vonný a jeho účinky na zdraví:

Zdroj: Youtube

Využít jej můžete také při zánětech žlučníku, žlučníkových a ledvinových kamenech. Léčí nachlazení a kašel, snižuje teplotu, usnadňuje vykašlávání hlenu a úspěšně léčí záněty dutiny ústní nebo hltanu. 

Pokud trpíte na zažívací potíže nebo nechutenství, je pro vás anýz tou pravou bylinkou. V kuchyni lze anýz využít na přípravu koláčů, sušenek nebo omáček. Své uplatnění však najde také při zavařování okurek. 

Anýz chutná podobně jako lékořice. Má sladce kořeněnou a poměrně výraznou chuť. Ačkoliv ne každému zachutná, pro jeho zdravotní benefity bychom jej všichni měli konzumovat. 

Připravit si z něj můžete také bylinný čaj. Ten je vhodný zejména při léčbě průdušek, dokáže však zklidnit i rozbouřené zažívání. Půl lžičky anýzu smíchejte s půl lžičkou kořene lékořice. Zalijte 300 mililitry horké vody. 

Nechte 10 až 15 minut louhovat, poté přeceďte a ještě teplé po doušcích popíjejte. Čaj zkuste nesladit, jen tak benefitů této bylinky využijete naplno. 

Zdroje: sever.rozhlas.czoxalis.cz, www.awashop.cz