Zmizel doslova. Byl rok 1961 a od té doby ho nikdo nikdy už nespatřil. Dva týdny ho hledali letadla, vrtulníky, lodě i místní obyvatelé Nové Guinee. Nakonec, se zármutkem v srdcích, jeho bohatá rodina prohlásila, že se milovaný Michael na antropologické výpravě utopil. Šeptanda na sebe ale nenechala dlouho čekat. Mluvilo se o tom, že ho zabili žraloci, snědli kanibalové nebo, že sám utekl, protože už nechtěl žít v rodinné zlaté kleci a na ostrově se ukryl. Až v roce 2014 se objevil reportér Carl Hoffman, který tvrdil, že Michael opravdu skončil jako večeře pro kmen Asmatů.

Ti sice v dnešní době lidi nejedí a přijali křesťanství, jejich minulost ale nenechá nikoho na pochybách, že držet se od nich dál není tak úplně špatný nápad. Jsou známí tím, že jejich předkové nepřátelům odřezávali hlavy a konzumovali jejich maso. Kromě toho měli rituály, při nichž docházelo k homosexuálnímu pohlavnímu styku, po kterém si navzájem pili moč. Reportér Carl Hoffman se vydal na ostrov, na němž už žili také nějací běloši, kteří se naučili jazyk Asmatů a chtěl s jejich pomocí vymámit z kmene přiznání, že Michaela zabili.

A to se mu podařilo. I přesto, že z politických důvodů vláda ostrova všechno popřela. Jakmile ale vstoupili do hry další vyšetřovatelé, kteří potvrdili Hoffmanovu domněnku a domorodci se jim také přiznali, už nebylo cesty zpět. Na první pohled respekt budící muži z kmene Asmatů nezabili ubohého Michaela z politických ani kulturních rozdílů. Hodil se jim pro jejich rituály, pro výrobu nástrojů a šperků. Svého konání ale rychle litovali, když jim nad hlavami prolétávaly helikoptéry, a navíc se kmenem začala šířit také epidemie cholery, což vnímali jako pomstu bílého muže.

Na ostrov nedávno zavítal španělský softwarový inženýr a fotograf, 47letý Roberto Pazzo, kterému členové kmene dovolili, aby je fotografoval. Kmen si zachovává mnohé ze svých tradic dodnes, ovšem s kanibalskými rituály v 90. letech v důsledku globalizace přestal. Příběh Michaela Clarka Rockefellera však inspiroval filmaře k natočení různých snímků. Vidět tak můžeme horor s názvem Vítejte v džungli z roku 2007 nebo dokument z produkce Netflixu z roku 2011 Hledání Michaela Rockefellera.

(Zdroj: www.interez.sk/nafotil-kmen-kanibalov-ktory-v-roku-1961-zjedol-dedica-slavneho-imperia-michaela-rockefellera/ a en.wikipedia.org/wiki/Michael_Rockefeller)