Phaethon astronomové poprvé objevili v roce 1983. Od té doby jej sledují pomocí světelných křivek, které zkoumají jeho jasnost i otáčení, a radioteleskopů. Sledováno je i jeho zakrytí – tedy moment, kdy planetka zakrývá světlo vzdálené hvězdy. Právě pro tato podrobná měření má asteroid jednu z nejznámějších oběžných drah ze všech planetek ve sluneční soustavě. A právě tato dráha vědce zneklidňuje.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Potencionálně nebezpečný

3200 Phaethon je vesmírný kámen široký asi 5,4 km. Jeho dráha sluneční soustavou je nejblíže ke Slunci ze všech dosud pojmenovaných asteroidů. Phaethon se pohybuje asi 20,9 milionů km od Slunce a jeden jeho cyklus (oběh kolem Slunce) trvá asteroidu přibližně 524 dní. Prachová stopa asteroidu je také zodpovědná za meteorický roj Geminidy, který každoročně vrcholí na začátku prosince, tedy už brzy, a je viditelný po celém světě.

Při své oběžné dráze se asteroid ale pohybuje dostatečně blízko Zemi. I proto je astrology považován za "potenciálně nebezpečný".

Zatím nejblíže se dostal k Zemi v roce 2017, kdy proletěl asi 10,3 milionu km od Země, což odpovídá asi 27krát delší vzdálenosti než Měsíc. Navíc se rotace Phaethonu stále zrychluje: Jedna plná otáčka vesmírné skály trvá přibližně 3,6 hodiny a každý rok se rotace zkracuje přibližně o 4 milisekundy. To je sice velmi krátká a zanedbatelná doba, ale v průběhu tisíců nebo milionů let by tato změna mohla změnit dráhu asteroidu, obávají se vědci.

Phaeton je plný anomálií

Když byla blíže analyzována rotace Phaethonu, astronomové zjistili, že něco nesedí. Blízkozemní planetka má tvar rotujícího vrcholu. Tento tvar je běžný u velkých asteroidů, ale vědci jej neočekávali u tohoto. Stejně tak byli překvapeni, že se dráha a rotace asteroidu mění.

Phaethon je tak teprve jedenáctým asteroidem, u kterého byla pozorována zrychlující se rotace. "Předpovědi modelu tvaru neodpovídaly údajům," říká vedoucí výzkumník Sean Marshall. "Časy, kdy byl model nejjasnější, se zjevně neshodovaly s časy, kdy byl Phaethon skutečně pozorován jako nejjasnější." A anomálií je ještě více: Phaethon má ocas podobný kometě, z nějž se odlamují kamenné kousky, které vytvářejí velkolepý meteorický roj Geminidy. Sluneční světlo odražené od Phaethonu má modravý odstín, který je podobný většině komet, ale mezi planetkami je téměř nevídaný.

Více informací zjistíte zde:

Zdroj: Youtube

Právě poslední zmíněná anomálie dala Phaethonu mezi astronomy přezdívku "kamenná kometa“. Možná i proto, že ocas Phaethonu ztrácí na hmotnosti, jeho dráha se zrychluje..., ale to stále nevysvětluje měnící se rotaci. Je možné že neobvyklý ohon planetky je důsledkem přehřívání jejího povrchu, jak se asteroid přibližuje ke Slunci. To by totiž mohlo měnit rotaci.

V roce 2024 bude podle prohlášení mise DESTINY+ vypuštěna sonda, která v roce 2028 proletí kolem Phaethonu.

Zdroje:

www.livescience.com

en.wikipedia.org/wiki/3200_Phaethon