Oxforská vakcína je vyrobena z oslabené verze viru běžného nachlazení (známého jako adenovirus) od šimpanzů. Byl upraven tak, aby vypadal spíše jako koronavirus, i když nemůže způsobit nemoc. Po injekci učí imunitní systém těla, jak v případě potřeby bojovat proti skutečnému viru.

Na rozdíl od vakcíny společnosti Pfizer, která musí být uchovávána při extrémně nízké teplotě (-70 °C), lze oxfordskou vakcínu skladovat v běžné lednici. Díky tomu se mnohem jednodušeji distribuuje. Některé země EU původně nabídly očkování touto vakcínou pouze lidem v rozmezí věku 18 až 64 let s argumentem, že nefunguje pro starší jedince. Tím rozpoutaly diskuzi o tom, zda je vakcína AstraZeneca dostatečně účinná a do jaké míry.

92% účinnost

"Účinnost vakcíny po jediné standardní dávce od 22. do 90. dne po očkování byla 76 procent a modelová analýza ukázala, že ochrana během tohoto počátečního tříměsíčního období neklesala. Pokud druhá dávka přišla nejméně 12 týdnů po první, byla její účinnost 82,4 procent,“ uvedli vědci z Oxfordu. (Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

To je však stále o 13 % méně, než uvádí konkurenční vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Podle Aziza Sheikha, profesora a vedoucího výzkumného pracovníka a ředitele Usher Institute of Edinburgh, který prováděl v posledních dnech studii v rámci skotského očkování, jsou ale tyto vakcíny srovnatelné a AstraZeneca projevovala účinnost 94 %. (Zdroj: www.nytimes.com)

Skotský výzkum je klíčový

Pozitivní je, že skotský výzkum se prováděl přímo na očkovaných. Předchozí výsledky týkající se účinnosti vakcín totiž pocházejí z klinických studií. „Tyto výsledky jsou velmi povzbudivé a poskytly nám velké důvody k optimismu do budoucna. Nyní máme důkazy napříč celou zemí, že očkování poskytuje ochranu před hospitalizací na Covid-19. Zavádění první dávky vakcíny je nyní třeba globálně urychlit, aby se pomohlo překonat tuto hroznou nemoc," řekl profesor Aziz Sheikh.

V rámci projektu EAVE II, který využívá údaje o pacientech ke sledování pandemie a zavedení vakcíny v reálném čase, analyzovali vědci z univerzit v Edinburghu, Strathclyde, Aberdeenu, Glasgow a St Andrew's and Public Health Scotland (PHS) soubor dat pokrývající celou skotskou populaci o velikosti 5,4 miliónu lidí. Údaje o účinku vakcíny byly shromážděny mezi 8. prosincem a 15. únorem. Během tohoto období bylo podáno 1,14 milionu vakcín a 21 procent skotské populace dostalo první dávku.

Vědci analyzovali údaje každý týden tohoto období, včetně záznamů praktických lékařů o očkování, hospitalizaci, registraci úmrtí a výsledcích laboratorních testů, a porovnali výsledky těch, kteří dostali první injekci, s těmi, kteří ne. Ve čtvrtém týdnu po podání počáteční dávky bylo prokázáno, že vakcíny Pfizer a Oxford-AstraZeneca snižují riziko hospitalizace z Covid-19 až o 85 procent, respektive 94 procent. (Zdroj: www.ed.ac.uk)