Orichalkum bylo velmi dlouhou dobu záhadným kovem, jehož složení ani původ nebyly jasné. Zmínil se o něm Platón ve svém díle a připsal jeho objev řecko-fénické mytologické postavě Kadmovi. Podle Platóna se orichalkum těžilo právě v Atlantidě a zdobilo Poseidonův chrám. Tento kov zmínil ve svém díle i Hésiodos v 8. století př. n. l.

Cenný kov je pravděpodobně něco jako mosaz

Z tohoto super vzácného kovu z Atlantidy se postupně vyklubala zřejmě slitina podobná mosazi. Vyráběla se procesem cementace reakcí zinkové rudy, dřevěného uhlí a měděného kovu.

Jak se tento kov do vraku lodi dostal? Připlul snad s mořskými proudy? Skoro! Hrudky kovu mohly skutečně připlout do města Gela na jihu Sicílie pravděpodobně z Řecka nebo Malé Asie. Obdobný kov nebyl dosud nikdy nalezen – zde se jej však nacházelo neskutečných 39 slitků(pži druhém hledání v roce 2017 pak byly nalezeny ještě další), vyrobených ze 75-80 procent z mědi, 15-20 procent zinku a malého procenta niklu, olova a železa. Třicet devět ingotů vyzvednutých z nalezeného vraku bylo určeno pro dílny vyrábějící velmi kvalitní a cenné dekorace. Že by skutečně pro Poseidonův chrám?

Vzorky se k Sicílii dostaly lodí, která se potopila skoro v cílovém přístavu, pouhý kilometr od břehu. Loď tam zůstala velmi mělko, asi v deseti metrech na písečném dně. Vrak vědci datovali do první poloviny šestého století.

Na video o záhadném cenném kovu z Atlantidy, nalezeném v potopeném vraku, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Spory ohledně kovové slitiny dělí vědecký svět

Se složením nalezených slitků ale nesouhlasí všichni jednotně. Například bývalý profesor fyziky Enrico Mattievich si myslí, že jsou vyrobeny z latonského kovu, tedy slitiny mědi, zinku a olova. Zároveň ani obecně tento vědec nesouhlasí s tím, že by orichalkum bylo jakkoli mosazi podobné. Podle něj je podobné slitinám používaným v peruánských Andách mezi roky 1200 až 200 př. n. l., jež jsou složené z 9 % mědi, 76 % zlata a 15 % stříbra.

A podobných názorů je více – hodně vědců orichalkum přirovnává spíše k jantaru či jiným slitinám na bázi mědi.

O tom, z čeho jsou slitky skutečně vyrobeny, měly rozhodnout až vykopávky nákladu z vraku ztroskotané lodi, která v březnu roku 2017 odhalily dalších 47 slitků. Později se rovněž potvrdilo, že loď se potopila na konci 6. století př. n. l., což vylučuje Atlantidu, která měla v hlubinách moře zmizet nejpozději ve 4. století př. n. l., kdy se o tom Platón zmínil. Na další video se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Kromě dalších slitků byly nalezeny i přilby a zbraně, kromě toho i kotva, zbytky amfor a několik menších nádob používaných k přepravě vzácných olejů. Vrak lodi a dalších dvou nedalekých vraků ještě nebyly zcela vykopány.

Takže - zase žádná Atlantida!

Zdroje:

www.livescience.com, www.news.com.au, www.9news.com.au