Hořící hora (anglicky Burning Mountain) se nachází v národním parku ležícím zhruba 200 km severně od Sydney. Z jejího povrchu stoupají oblaka dýmu, okolí pokrývá šedivý popel a půda je zde zbarvená dočervena. První evropští usedlíci se domnívali, že jde o sopku. Ve skutečnosti se ale v tajemné hoře neskrývá smrtící magma, nýbrž obyčejné uhlí.

Spečená země

Uhelné sloje se táhnou po celé východní Austrálii, ale Hořící hora je jediná, kde bylo uhlí v dávné minulosti zažehnuto a už nikdy nevyhaslo. Oheň doutná v hloubce 30 metrů pod povrchem a žádné hrozivé plameny z něj nešlehají. Za rok postoupí jen zhruba o metr. Žár je přesto natolik silný, že v okruhu půl hektaru zlikvidoval veškerou vegetaci. Jak je možné, že neslábne?

"Oheň má v zásadě tři složky: palivo, kyslík a zdroj tepla. Teoreticky, pokud se všechny tři faktory nikdy nevyčerpají, oheň může trvat věčně," uvedla docentka ekologie Tina Bell z univerzity v Sydney.

Podle odbornice však zůstává záhadou, jakým způsobem byl oheň v Hořící hoře zažehnut. Nabízí se možnost, že ho způsobil blesk, který pronikl k zásobám uhlí skrze skalní puklinu. Mohl ho ale také založit člověk. V každém případě k této události došlo zhruba před 6000 lety. Někteří vědci se dokonce domnívají, že místní oheň hoří mnohem déle.

K Hořící hoře vás zavede následující video:

Zdroj: Youtube

Ďáblova léčka

Místní domorodci mají pro doutnající horu vlastní vysvětlení. Podle jejich legendy kdysi dávno na jejím úpatí jeden z příslušníků kmene rozdělával oheň, když ho ďábel odnesl do hlubin země. Muž se už nemohl vrátit na povrch, a tak horu zapálil, aby alespoň varoval ostatní. Jeho vzkaz je jasný: k hoře se není radno přibližovat.

Tina Bell nepočítá s tím, že by se v brzké době mezi ekology objevila snaha věčný oheň uhasit. "Vzhledem k té hloubce by to bylo hodně obtížné. Pokud to nezpůsobuje žádné problémy a nejde o nic masivního, necháme to být," uzavřela vědkyně.

Zdroje: www.livescience.com, en.wikipedia.org