Dobrovolně by se k plavbě do neznáma za ženichy pochybného charakteru žádná slušná Angličanka nehlásila, a tak se deportace do Austrálie stala alternativním trestem pro zlodějky a podvodnice, které by si jinak poseděly několik let v žaláři. Přesto je cesta na druhý konec světa děsila více než cokoli jiného. Hrozilo, že zůstanou navždy odtrženy od rodin a přátel, a navíc ještě nikdo nedokázal odhadnout, jak bude jejich nový život někde v divočině vypadat.

Shovívavý kapitán a nadšení námořníci

Kapitán lodi Lady Juliana, která se v červenci roku 1789 odrazila od anglických břehů se 226 odsouzenými ženami na palubě, se ukázal být citlivým a shovívavým mužem. Na rozdíl od mužských trestanců na jiných lodích jeho svěřenkyně nemusely být připoutány v podpalubí řetězy, ale mohly se pohybovat volně po palubě a laškovat s námořníky. Ti byli z jejich přítomnosti jako u vytržení, podobnou plavbu ještě nikdy nezažili. Snad každý z nich si našel mezi trestankyněmi milenku a nabídl jí nocleh v pohodlí své kajuty. Plavba se zvrhla v jeden velký mejdan a do Austrálie najednou nikdo nespěchal. (Zdroj: www.nzherald.co.nz)

Při zastávce v Rio de Janeiru kapitán s hrůzou zjistil, že jeho muži zcela vyčerpali zásoby alkoholu vezeného kolonizátorům. S lodí plnou žen a dívek naštěstí nebylo těžké vydělat peníze na nové plné sudy, zvlášť když mnohé zlodějky měly zkušenosti i s prostitucí. Lady Juliana se na několik týdnů změnila v plovoucí nevěstinec, do kterého proudily davy mužů z celého přístavu. Úspěch z Ria de Janeira se posléze opakoval také v Kapském Městě.

Manželky, matky i schopné podnikatelky

Když v červnu roku 1790 Lady Juliana s několikaměsíčním zpožděním konečně dorazila na místo určení, mnohé trestankyně vystoupily na břeh s obtěžkanými břichy, a některé už dokonce kojily čerstvě narozená miminka. Osadníci z nich kupodivu příliš velkou radost neměli, zklamalo je, že místo pořádných zásob jídla a pití jim britská vláda poslala ženské. Plán britských úředníků přesto vyšel na výbornou. Přistěhovalkyně nelenily a začaly osady proteplovat svým ženským kouzlem i temperamentem.

Která nedala přednost rodinnému životu a výchově vyššího počtu ratolestí, uplatnila se v byznyse. Jistá Ann Marsch například rozjela obchod s alkoholem a k tomu vybudovala lodní firmu. Stala se z ní zámožná a vážená žena, čehož by v rodné Anglii asi nikdy neměla šanci dosáhnout.

Ženám z Lady Juliany se dodnes připisuje velká role v rozvoji nové australské populace. Přezdívá se jim "zakládající matky Austrálie" a jejich kriminální minulost je už dávno zapomenuta a odpuštěna. Tolerantní kapitán však po zkušenosti s hříšnou plavbou napříště převážel jen neživé obchodní artikly. (Zdroj: ranker.com)