Babské, překvapivě účinné rady proti nadýmání a plynatosti

3. listopad 2019 četba na 2 minuty
Potíže s nadýmáním zná jistě každý.

Potíže s nadýmáním zná jistě každý.

Foto: Shutterstock.com

Nadýmání nebo chcete-li plynatost není jen nepříjemností zdravotní, ale také společenskou. Nafouklé břicho mohou doprovázet křeče a nelibě vonící "pšouky", které potlačíme jen stěží. Jak se tohoto trapného problému zbavit? Třeba vám pomohou následující osvědčené rady.

Plyny ve střevech jsou produkovány bakteriemi, které rozkládají hůře stravitelné složky potravy. Za jediný den tyto bakterie vytvoří 0,4 až 1,5 litrů plynu, a ten se pak dere ven. Další plyn se uvnitř těla hromadí díky spolykanému vzduchu.

U jídla se nemluví

Babičky nám říkaly, že máme jíst pomalu a u jídla nežvanit. Tato doporučení měla něco do sebe: čím víc totiž při konzumaci pokrmů hltáme nebo mluvíme, tím více vzduchu polykáme. Naopak s důkladně rozžvýkanou potravou přijímanou po menších soustech vzduchu do trávicího traktu moc nedostaneme, a tím omezíme i nadýmání.

Vynechte perlivé nápoje

V dnešní době je obvyklé konzumovat litry nápojů s bublinkami, ať už těch vyloženě nezdravých slazených, nebo minerálek. Právě bublinky v limonádách a sodovkách však mají za následek nafouklé břicho plné nepotřebného vzduchu. Zkuste je proto vysadit.

Zázračný kmín

Projevy nadýmání můžete zmírnit požíváním některých druhů koření, jež vznik plynů ve střevech naopak potlačují. Babičky si v tomto ohledu nemohly vynachválit kmín, a opět měly pravdu. Podle vědců semínka kmínu obsahují silice karvon a limonen, které střevní plyny eliminují, a navíc uvolňují křeče. Podobné účinky má také anýz a fenykl.

Blahodárná semínka

Pro správnou funkci trávení je třeba jíst dostatečné množství vlákniny a nasycených mastných kyselin. Omezte konzumaci výrobků z bílé mouky a raději vsaďte na celozrnné pečivo, zdravá semínka a ořechy. Proti nadýmání se konkrétně doporučují dýňová a slunečnicová semínka, případně vlašáky.

Uklidňující bylinky

Rozdivočelé prostředí střev pomohou zklidnit také zelené bylinky. Babičky sázely hlavně na majoránku, meduňku, kopr a mátu. Ne nadarmo se majoránkou tradičně ochucují luštěniny, které jsou známým spouštěčem plynatosti. Při vaření ji proto určitě nevynechávejte.

Akční letáky