Jedná se o afghánské historické poklady a artefakty, které byly po útocích z 11. září vystaveny ve 13 zemích světa.

Největší zlatý poklad světa se ztratil přesně před rokem

V den, kdy Kábul padl pod nájezdy Talibanu, zveřejnilo Národní muzeum země nemilou zprávu. V ní pak apelovalo na všechny "vlivné lidi", aby pomohli najít baktrijský poklad. Ten totiž záhadně zmizel.

Wasiq z Talibanu prohlásil, že "všechny smlouvy, které byly podepsány s mezinárodním společenstvím ohledně ochrany starověkých a historických památek, zůstanou v platnosti".

Nyní po pokladu zoufale pátrá Taliban. Zlatý poklad se totiž přesně před rokem ztratil. Ahmadulláh Wasiq, zástupce vedoucího kulturní komise vlády Tálibánu, sdělil, že požádali příslušné úřady, aby Bachtarovy poklady, známé také jako Baktrijský poklad nebo Baktriánské zlato, našly.

"Záležitost se vyšetřuje a my budeme shromažďovat informace, abychom věděli, jaká je skutečnost. Pokud bylo zlato vyvezeno ze země, jedná se o zradu Afghánistánu," řekl Wasiq.

Pátrají po něm vědci i teroristé

Baktriánské zlato v hodnotě miliard dolarů bylo objeveno pod sídlem vlády. Bylo zapečetěno v trezorech. Právě v nich se nacházel poklad pocházející z doby dobytí Afghánistánu Alexandrem Velikým v roce 327 př.n.l. "Otevřeli jsme jednu schránku a uviděli zlato," řekl tehdy Karzáí, "vše je v bezpečí a na svém místě".

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ašraf Ghaní, tehdejší ministr financí, řekl, že poklad je pravděpodobně nejvýznamnější sbírkou starožitností na světě mimo Egypt. Dodal, že trezor nebyl otevřen po celá desetiletí, přestože se Taliban, který vládl v Kábulu v letech 1996-2001, snažil mučit zaměstnance, aby ho odhalili.

Brzy po ověření dokonale zachovalého zlata bylo rozhodnuto, že baktrijský poklad bude vystaven v různých zemích Evropy a ve Spojených státech.

Baktrijský poklad obsahoval 20 000 zlatých, stříbrných a slonovinových předmětů. Byly vyrobeny v různých částech starověkého světa. Poklad pochází z doby před tisíci lety a je součástí historie Afghánistánu.

Baktrie je název starověkého regionu. Tato oblast zahrnovala mnoho dnešních středoasijských zemí. Patří mezi ně Írán, Afghánistán, Uzbekistán a Tádžikistán.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk

taskandpurpose.com

www.livescience.com