U nás se nejčastěji sbírá kořen bedrníku. Má ostrou až štiplavou chuť a dříve se proto dokonce užíval jako přísada při vaření piva. Využít však můžete i listy, které často najdete ve středomořských receptech - tam jsou nejlepší čerstvé. Zkuste jimi dochutit pomazánky, polévky nebo omáčky, případně na něm zkuste připravit maso. Neuděláte chybu!
Pokladnice zdravotních přínosů
Bedrník obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, slizy, saponiny a řadu dalších látek, které umí doslova zázraky. Dokáže tak rozložit ledvinové a močové kameny, podporuje sekreci sliznic, pozitivně působí při potížích dýchacích cest a podporuje vykašlávání. Nálev z bedrníku poslouží i jako kloktadlo při nemocných hlasivkách. „Přínosy jsou zmiňované už ve středověkých herbářích a proto byla rostlina vysoce ceněna v klášterech, které byly často centry lékařských znalostí své doby,“ tvrdí historikové.
Snadné pěstování
Bedrník větší prospívá v různých stanovištích, od luk a pastvin až po okraje lesů a příkopy.Dobrá zpráva je tu ale i pro ty, kteří mají zájem o pěstování. „Je to poměrně snadné. Rostlina dává přednost dobře odvodněné půdě a částečnému stínu, což ji činí vhodnou pro mnoho domácích zahrad. Jen je třeba zajistit dostatek prostoru, protože může dorůst až do výšky 1,5 metru,“ říká zahradník Jiří Maier.
Úleva dýchacím cestám
Jedním z nejběžnějších tradičních použití bedrníku je léčení dýchacích potíží. Je to spolehlivý lék na kašel, nachlazení a bronchitidu. „Rostlina obsahuje sloučeniny, které pomáhají uvolňovat hlen a zklidňují podrážděné dýchací cesty,“ poznamenává bylinkářka Clara Jenkinsová. „Čaj připravený z listů může přinést úlevu od přetrvávajícího kašle a pomáhá uvolnit ucpané dýchací cesty.“
Šampion zdraví ledvin
Možná nejzajímavější vlastností byliny je schopnost rozpouštět ledvinové kameny. Tajemství se předává z generace na generaci, a v poslední době vzbudilo zájem moderních výzkumníků.
„Existují důkazy, že může pomoci předcházet tvorbě kamenů a zmírnit související příznaky. Močopudné vlastnosti by pak mohly hrát roli při proplachování močového systému. Obsah esenciálních olejů, taninů a flavonoidů přispívá k dalším širokým účinkům na tělo,“ shodují se odborníci.
Bylina se tradičně se tak používala také k léčbě řady gastrointestinálních potíží, od zažívacích problémů a nadýmání až po závažnější stavy, jako je gastritida.
Od rostliny k lektvaru
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si užít přínosů bedrníku, je čajový nálev. Bylinkáři nabízí tento jednoduchý recept:
Přidejte 1-2 lžičky sušených listů do šálku vroucí vody. Nechte louhovat 10-15 minut, poté sceďte a vychutnejte si. Podle chuti můžete přidat med. Tento čaj lze pít až třikrát denně k řešení konkrétních problémů.
Pro koncentrovanější formu lze připravit tinkturu, případně sušit přímo kořeny. Léčivé vlastnosti se však neomezují pouze na vnitřní použití. Historicky se obklady z listů aplikovaly na rány pro podporu hojení a snížení zánětu. Jednoduchý obklad lze připravit louhováním listů v horké vodě a následným aplikováním vychladlé směsi na postižené místo.
Na závěr však jedno varování – bedrník patří mezi rostliny čeledi mrkvovité, ve které je několik jedovatých druhů. Pokud už bylinku sbíráte, měli byste si být naprosto jistí, že je to skutečně ona!
Zdroje: sever.rozhlas.cz, www.celostnimedicina.cz