Zdroje: www.mirror.co.uk, www.abc.net.au

Betty Mahmoodyová letos oslavila již 76. narozeniny a stále žije v Michiganu, odkud pochází. Většinu svého života po vydání slavné knihy zasvětila pomoci ženám a dětem v podobných situacích, jakou si prošla ona sama. Na dané téma přednášela po celém světě a objevila se v mnoha televizních pořadech. Dnes se už drží v ústraní a raději za sebe nechává promlouvat svou dceru Mahtob, která strastiplnou cestu přes hory z Íránu do Turecka kdysi absolvovala s ní. Bylo jí teprve šest let.

Od chvíle, kdy v Íránu propukla islámská revoluce, hledal Sayyed Mahmoody cesty, jak manželku přesvědčit k životu v jeho rodné zemi. Americkou společnost považoval za zkaženou a zkorumpovanou. Přál si, aby jeho dcera vyrůstala v tradičním íránském prostředí ovládaném muslimskými radikály. Nakonec prosadil dvoutýdenní návštěvu svých příbuzných.

Na svobodu díky pašerákům drog

"Máma se tam bála jet, ale zároveň se hrozila, že kdyby nejela, otec by se s ní rozvedl a mě by unesl. Mluvila o tom s právníky, ale každý ji ujišťoval, že se určitě nic nestane," vyprávěla Mahtob.

Jenomže se stalo. Když Betty balila kufry na cestu domů, manžel ji zamkl v pokoji a oznámil jí, že nikam nejede. Do konce života zůstanou v Teheránu. Následovaly večery plné teroru a bití.

Utéci se jí podařilo až po osmnácti měsících. Na trhu se seznámila se sympatickým mužem, který jí předal kontakty na pašeráky drog. Díky nim Betty i s dcerou překročila hory a dostala se do Turecka na americkou ambasádu. Na cestě strávily několik dní o hladu, s neustálým strachem, že je jim Sayyed v patách. Mahtob dodnes vzpomíná na celou řadu Íránců, kteří jim pomáhali. I díky tomu na Írán zcela nezanevřela a nemyslí si, že za její útrapy mohl islám. "Bylo v tom něco víc. Táta si vysnil nějaký svět, který neexistoval. Věřil, že mi tam bude líp," vysvětlila.

Bez pistole ani na krok

Matka s dcerou nenalezly klid ani ve Státech. "Bála jsem se, že se táta vrátí, mámu zabije a mě odnese. Ještě dva roky mě pronásledovaly noční můry. Na krku jsem nosila poplašné tlačítko a máma u sebe měla pistoli," vyprávěla Mahtob.

Když se v roce 2009 dozvěděla, že její otec zemřel, nejprve pocítila úlevu. A pak se dostavil smutek. "Smutek nad tím, jakým způsobem žil. Nikdy neodpustil. Zůstal zahořklý až do smrti. Svůj život úplně promarnil."

Mahtob bude letos v září 42 let, vlastní rodinu ale nezaložila, protože ji od 13 let trápí autoimunitní onemocnění, které přežila jen díky experimentální léčbě. "Nikdy jsem si nepoložila otázku, proč zrovna já? Myslím, že jsem už v dětském věku pochopila, že život nemusí být jednoduchý... Vlastní děti mít kvůli nemoci nemůžu, ale je tu přeci možnost adopce," uvedla smířeně Mahtob. V současné době si chce prý od minulosti konečně oddechnout a nechala se slyšet, že s matkou pro změnu plánují vydání kuchařky.