Obrovský nahý muž je vyryt na úbočí kopce blízko vesnice Cerne Abbas na severu Dorchesteru v Dorsetu v Anglii. Je 55 metrů vysoký a 51 metrů široký. Linie postavy jsou tvořeny asi 30 cm zářezy do travnatého povrchu. Obr má malou hlavu, dlouhé paže, bradavky, naznačené břišní svaly, v pravé ruce drží kyj a má výrazný falus.

Poprvé se písemné záznamy o obrovi z Cerne Abbas zmiňují až v roce 1694. Předpokládalo se tedy, že postava byla vytvořena v době anglické občanské války probíhající v letech 1642-1651. Spekulovalo se, že obr paroduje anglického vojevůdce a politika Olivera Cromwella.

Záhadný obr

První průzkum „nemravného obra“ byl proveden v roce 1764. Antikvář William Stukeley byl prvním člověkem, který zjistil, že se postava nápadně podobá klasickým obrazům Herkula. Další šetření potvrdila, že obr měl původně přes levou paži přehozenou látku nebo plášť. Předpokládá se také, že muž měl penis mnohem menší. Ještě v 90. letech 19. století je totiž na leteckých fotografiích vidět pupek. Výzkum v roce 2020 potvrdil, že falus byl přidán mnohem později a postava byla kdysi pravděpodobně oblečena.

Bez ohledu na původ se obr stal důležitou součástí folklóru v kraji. Místní lidé na něm stavěli májku, kolem které tančily bezdětné páry. Kdo prý praktikuje styk na jeho falu, ten se vyléčí z neplodnosti. Zde se možná legendy stávají skutečností. Podle britského deníku Daily Telegraph je zde údajně nejvyšší porodnost z celé země.

Bílý obr z Anglie

Po dobu 12 měsíců zkoumali odborníci z britské organizace National Trust vzorky usazenin. Snažili se najít zrnka písku, která byla naposledy vystavena slunečnímu záření. Výsledky je zaskočily. Obr měl být nakreslen v období mezi lety 700-1100 našeho letopočtu.

Zdroj: Youtube

V této době bylo založeno také nedaleké opatství. Archeolog Alison Sheridan proto předpokládá, že vytesáním obra místní pohanští obyvatelé reagovali na nové náboženství.

Zdroje:

www.nationaltrust.org.uk, www.enigmaplus.cz