Archeoložka Anna Kjellström ze Stockholmské univerzity si po 133 letech od nálezu všimla, že kostra má některé morfologické rysy, jež jsou typické pro ženské pohlaví. Věci z posmrtné výbavy však měly čistě mužský charakter. Navíc, místo posledního odpočinku válečníka s označením Bj 581 leželo na prominentním vyvýšeném místě. Vůbec to do sebe nezapadalo.

Později našla studii ze 70. let 20. století, jež označila kostru za „pravděpodobně ženskou". Anna Kjellström se rozhodla spolehnout na technologie. DNA odebraná z kostí jasně promluvila. Místo vysoce postaveného vikinského válečníka ležela v hrobě válečnice.

Výsledky analýzy DNA vzbudily mezi historiky značné emoce. Protiargumentovali, že žena musela být manželkou bojovníka, která s ním byla pohřbená. Kosti se měly pouze promíchat. Genetici proto provedli ještě jeden test. Ten již všechny kritiky umlčel.

Hrob vikinské válečnice

Rozbor naznačuje, že žena je příbuzná dnešních Severoevropanů. Podle analýzy materiálu z její skloviny jedla potraviny s různým obsahem izotopů stroncia. Zdá se tedy, že hodně cestovala. „Jde o první jasný archeologický důkaz, že vikinské válečnice byly reálné,“ uvedl profesor Mattias Jakobsson z univerzity v Uppsal, který se na výzkumu podílel. O jejich existenci se zmiňovaly především písemné prameny a doposud se našlo jen pár hrobů, v nichž pravděpodobně ženy-bojovnice ležely.

Vědcům, jež zkoumají dávné kultury, se díky tomuto objevu otevřely nové možnosti. Vikinské sídlo Birka představovalo jeden z hlavních uzlů tehdejšího světa. Díky specializovaným dílnám zde kvetl mezinárodní obchod. Výbava hrobky nasvědčuje, že žena byla bohatá a měla výsadní postavení. Jaká přesně byla její profese se však neví. Zajímavostí ale je, že kostra nenese žádné stopy válečných zranění.

Symbol moci

Jedna z autorek studie Charlotte Hedenstierna-Jonson podotýká, že žena byla pohřbena v tzv. komorní chodbě. Do ní se ukládali primárně příslušníci vyšší společnosti. Předměty v hrobce naznačují, že bylo vynaloženo značné úsilí, aby byla vyobrazena jako válečnice. „Jedna z interpretací je, že tuto roli za svého života měla, druhá je, že ji pouze symbolizuje. Jinými slovy, možná nebyla bojovnicí, ale chovali ji v podobné úctě. Proto tak byla pochována," říká vědkyně.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.zoommagazin.iprima.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz, www.science.org, www.idnes.cz