Je třeba předeslat, že statistika zahrnuje jen bitvy, které jsou zmíněny na Wikipedii. Jde tedy jen o vojenské střety, o nichž se nám dochovaly důvěryhodné písemné záznamy. Z tohoto důvodu v předkolumbovském období vůbec nevidíme americký kontinent a subsaharská Afrika rovněž zeje prázdnotou - můžeme se jen dohadovat, do jaké míry mezi sebou tamní kmeny válčily předtím, než se historické události těchto regionů začaly systematicky zaznamenávat.

Stejně tak netušíme, zda se agresivita a touha po dobývání v lidech probudila až s vytvořením usedlé a strukturované civilizace, nebo jim byla vlastní už za časů sběračů a lovců. Dokážeme si však představit, že čím větší je říše a počet vojáků, tím větší krveprolití bude hrozit. A co teprve, když se s rozvojem technologie na scéně objeví mnohem mocnější zbraně, než s jakými se válčilo ve starověku?

Nejhorší masakr zažil Bagdád

Asi se nebudete divit, že z deseti nejkrvavějších bitev historie se jich devět odehrálo během 1. a 2. světové války. Spadá sem například obléhání Leningradu, při kterém zahynulo 1,12 milionu lidí, což zhruba odpovídá i počtu obětí hrůzné bitvy na Sommě (1916). Ke smutnému prvenství v žebříčku hrůzy měla nakročeno bitva o Dněpr (1943), která si vyžádala až 1,58 milionu životů. Zcela nejhorší řež všech dob se však překvapivě neodehrála ve 20. století, nýbrž v roce 1258. Tehdy Mongolové vtrhli do Bagdádu a během pouhých 12 dnů ho zcela vyplenili. Mrtvých se tu během tohoto krátkého času nakupilo přes dva miliony...

Zajímavá je rovněž statistika zaměřená na státy, které se v minulosti účastnily válek nejčastěji. Počítání je však trochu ošidné, neboť jednotlivé státní útvary procházely vývojem, stávaly se součástí větších celků nebo se naopak rozpadaly. Dlouhodobé stabilitě se však těšilo například Španělsko. A možná i díky tomu se stalo zemí, která se v historii nechala zatáhnout do největšího množství válečných konfliktů - byly jich přes tři stovky.

Vítězná Francie

Fakt, že někdo válčí nejčastěji, ještě neznamená, že se nejčastěji stane i vítězem. Španělé se v tomto ohledu umístili až na 6. místě - vyhráli pouhých 387 bitev. Nejvíce vítězství (1115 bitev) slavila Francie, následovaná Anglií s 1105 vyhranými bitvami. Na třetím místě se umístily Spojené státy (833 vítězných bitev), které ovšem vznikly mnohem později než evropské mocnosti a za těch pár století se stihly zúčastnit "jen" stovky válečných konfliktů. Teoreticky jsou tedy ve válečných operacích suverénně nejúspěšnější.

Podívejte se na jedinečný grafický záznam všech známých bitev od roku 2500 př. n. l.:

Zdroj: Youtube

Existuje vůbec nějaký státní útvar, kterému se války v celé jeho historii vyhnuly? Moderní statistici vědí jen o jednom: městský stát San Marino v severní Itálii si od svého vzniku ve 4. století udržel nezávislost i neutralitu až do dnešních dnů a nikdy se nenechal zatáhnout do žádného válečného konfliktu. Na kahánku měl jen v září roku 1944, kdy se ho pokusily zmocnit německé síly. Během několika dní je ale rozprášili spojenci.


https://www.worldatlas.com/, https://journeyz.co/, https://en.wikipedia.org/