Pozoruhodného objektu si vědci povšimli během výzkumu rádiových vln Mléčné dráhy. Zaujala je jeho neobvyklá aktivita. Během 60 sekund se rychle rozjasnil a stal se jedním z nejjasnějších bodů na celé obloze, aby pak náhle opět zmizel ve tmě. Takto se "rozsvěcel a zhasínal" každých 18 minut, jako by šlo o nějaký hvězdný maják.

"Objevoval se a mizel během několika hodin, co jsme ho pozorovali. To bylo naprosto neočekávané," uvedla Natasha Hurley-Walker, radioastronomka z Curtinovy univerzity v australském Bentley. "Na astronomy to působilo až trochu strašidelně, protože na obloze nic podobného neznáme."

Signály příliš pravidelné a dlouhé

Objekt nazvaný GLEAM-X J162759.5-523504.3 (pro jednoduchost mu říkejme GLEAM) může představovat dosud nepoznaný typ pulsující hvězdy. Výrazné změny záře pozorujeme u supernov, tedy umírajících hvězd, které po svém výbuchu vydrží neobvykle jasné několik dní, než jejich světlo začne postupně slábnout. Takovému scénáři však blikání objektu GLEAM neodpovídá.

Mnohem blíže má k chování tzv. pulsarů, což jsou neutronové hvězdy se silným magnetickým polem, v němž se generují zářivé rádiové emise. Potíž je ale v tom, že pulsary divoce rotují a jejich záblesky trvají jen několik milisekund. Rozhodně se nerozsvěcují na celou minutu.

Tajemný magnetar

Analýza ukázala, že GLEAM je sice velmi jasný, ale přitom menší než naše Slunce. Jeho rádiové emise jsou vysoce polarizované, což znamená, že jejich světelné vlny vibrují v jediné rovině a jsou generovány extrémně silným magnetickým polem.

Svým způsobem tedy může jít o pulsar, který ale rotuje neuvěřitelně pomalu. Vědci existenci takových objektů teoreticky předpokládali už dříve, a dokonce pro ně vymysleli souhrnný název "magnetary s dlouhou periodou". Dosud se jim však nepodařilo magnetar tohoto typu zachytit teleskopy.

"Nikdo ani nečekal, že nějaký takový objekt objevíme, protože se nepředpokládalo, že by byl tak jasný," vysvětlila Natasha Hurley-Walker. "Nějakým způsobem přeměňuje magnetickou energii na rádiové vlny mnohem efektivněji než cokoli, co jsme doposud viděli," dodala radioastronomka.

Informace o tajemném objektu shrnuje video:

Zdroj: Youtube

(Zdroje: https://www.livescience.com/, https://theconversation.com/, https://www.iflscience.com/)