Zdraví prospěšný

Břečťan popínavý (Hedera helix) se řadí mezi plazivé keře, které se dožívají značného věku. Většinou sta let. Díky tomu máme dostatek času si jen natrhat a využít jeho zdravotních benefitů. 

Břečťan je ceněný především pro obsah zdraví prospěšných látek, jako jsou saponiny a flavonoidy. Saponiny zbavují naše tělo zánětů a flavonoidy pomohou s hleny a poradit si umí i s křečemi hladkého svalstva. 

Břečťan popínavý nám pomůže s téměř každým druhem kašle. Ulevit dokáže od těžkého dýchání i nepříjemného zánětu průdušek. 

Zázrakem je pro játra a žlučník, ale také pro ženy trpící příliš slabým menstruačním krvácením. Možná vás to přkvapí, ale listy tohoto keře dokáží zatočit také s kocovinou. 

Zcela postačí, když listy břečťanu zalijete octem, přidáte malé množství růžové vody a vzniklým roztokem budete potírat oblast čela a spánků.

Lahodný sirup

Kocovina bude pryč rychleji, než by vás kdy napadlo. To ale stále není všechno, s čím vám břečťan popínavý může pomoci. 

Jak můžeme využít břečťan popínavý:

Zdroj: Youtube

Využít jeho účinků můžete na všechny kožní obtíže, obzvláště účinný je při léčbě plísní nohou. Zbavit vás ale dokáže také lupů nebo suchých a nezdravě vypadajících vlasů. 

Břečťan navrátí vitalitu také kůži spálené od slunce. Břečťanový olej je tím nejlepším přírodním lékem na nevzhlednou pomerančovou kůži. 

Léčit s ním lze i další kožní neduhy, jako například vyrážky, nežidy či kožní vředy. Léčivých účinků břečťanu si byli vědomí již naši předci, kteří si listy břečťanu trhali do zásoby, aby z nich vařili lahodný sirup. Měli k tomu dobrý důvod.

Na přípravu sirupu budete potřebovat pokrájené listy břečťanu a cukr, které vložíte do hlubokého hrnce. Na vrch můžete přidat malé množství alkoholu. Vzniklou směs začněte prohřívat na mírném plameni, dokud listy neuvolní šťávu a cukr se zcela nerozpustí. 

Poté přeceďte a nechte mírné vychladnout. Ještě teplé přelijte do uzavíratelných lahviček a uložte mimo dosah světla. Sirup užívejte na kašel až 3 krát denně, stejně jako to kdysi dělávali naši předkové. 

Zdroje: pardubice.rozhlas.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.onlinezahradnictvi.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli 404
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr 80
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet 109