Pohodlný Jurij

Jurij Brežněv (1933-2013) nevykazoval žádné politické ambice a nijak se nedral do popředí. Pohodlně užíval výhod, které mu tatínek zařídil, a po většinu času se oddával popíjení alkoholu. Syn prvního tajemníka ovšem nemohl strávit život na gauči, takže zasedl v Ústředním výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Netřeba dodávat, že k dosažení této vysoké pozice nemusel vykonat vůbec nic.

Jeho pád nastal až po otcově smrti během Gorbačovovy perestrojky. Jurij byl v roce 1988 zatčen a obviněn z korupce. Do vězení sice nastoupit nemusel, ale jeho majetek propadl státu. Po zbytek života dostával jen skromnou penzi a v politickém životě se napříště odmítal jakkoli angažovat.

Nezkrotná Galina

Jurijova sestra Galina (1929-1998) připravila rodičům chvilky ještě pernější. Tvrdohlavost projevila už v dětství, kdy odmítla nastoupit do komsomolu. Otec si přál, aby studovala univerzitu, ale dcera ho zklamala. Místo studií se v 19 letech provdala za cirkusového umělce a utekla z domu. Brzy nato se jí narodila dcera Viktoria, která už zůstala jejím jediným vlastním dítětem.

Manželství vydrželo obdivuhodných deset let, než se Galina rozhodla pro rozvod a provdala se podruhé, tentokrát za jistého iluzionistu Igora. Tento svazek však trval pouhých devět dní a z popudu samotného Leonida Brežněva byl nakonec zcela anulován. Otec Galinu přinutil, aby začala žít spořádaný život a vybrala si manžela z řad výše postavených, zajištěných mužů.

Trochu to připomínalo pohádku, kde si princezna vybírá prince z celého houfu zájemců. Galina se pasovala do role princezny vskutku rozmarné, neboť ukázala na Jurije Čurbanova, který byl již ženatý a měl děti. Otec ale jejímu přání vyhověl, vyvolený "princ" se rozvedl a byla další svatba.

Galina ve zlaté kleci Kremlu propadla nové vášni: diamantům. Nikdo nevěděl, odkud všechny ty krásné šperky bere, až se jednoho dne provalilo, že je dostává od tajných kontaktů od policie. Šlo prý o cennosti zabavené lupičům. Důkazy pro toto obvinění ale neexistovaly.

Strmý pád

V roce 1988 byl z korupce obviněn nejen Brežněvův syn Jurij, ale také jeho švagr Ćurbanov. Podle obžaloby přijal úplatky ve výši, která se rovnala 270 ročním platům průměrného sovětského dělníka. K výslechu byla tehdy předvolána také Galina, aby vysvětlila své podivné obchody s diamanty. Jako dcera zesnulého státníka však byla opět propuštěna na svobodu a nic se jí neprokázalo.

Se zchudlým Čurbanovem se poté rozvedla a ve svých 64 letech se provdala počtvrté a naposledy. Jejím novým manželem byl 29letý mladík. Nejspíš to mezi nimi příliš neklapalo, protože se Galina čím dál více utápěla v alkoholu, až ji dcera umístila do psychiatrického zařízení. Zde poté nezkrotná Brežněvova dcera zemřela ve věku 69 let.


Zdroje: https://www.latimes.com/, https://en.wikipedia.org/, https://www.chicagotribune.com/