Objev bronzové ruky

Archeologové našli ve Švýcarsku bronzovou ruku, která je pravděpodobně stará 3500 let a kdysi mohla být součástí žezla. Neobvyklý artefakt, jehož součástí je i zlatá manžeta, byl nalezen spolu se sbírkou starověkých předmětů včetně dýky a lidského žebra.

Tento významný objev byl vědci učiněn loni ve Švýcarsku a nyní představili své závěry s tím, že ruka je nejstarší kovovou částí těla, která kdy byla v Evropě nalezena. Po karbonové analýze naleziště vykopali a objevili také hrob muže z doby bronzové.

Hrob neznámého muže

Přestože byl hrob poškozen, badatelům se i tak podařilo nalézt jakousi kamennou konstrukci, jež byla umístěna pod ním, spolu s dalšími předměty včetně bronzové ozdoby do vlasů a zlatého plátování z ruky.

Zdroj: Youtube

Odborníci se domnívají, že osoba pohřbená na místě nedaleko Bernu musela být "vysoce postavenou" osobou.

Ruka, která váží více než půl kilogramu, byla odlita z bronzu a k upevnění tenké zlaté destičky bylo použito rostlinné lepidlo. Uhlíkové datování lepidla ukázalo, že bronzová ruka byla vyrobena mezi lety 1500 a 1400 př. n. l., tedy před více než třemi tisíciletími.

Hledači pokladů původně na poklad narazili pomocí detektorů kovů, než se archeologové vrátili na místo, aby prozkoumali své nálezy. V prohlášení bernských úřadů se uvádí: "Je ještě příliš brzy na to, abychom mohli určit, zda byla ruka vyrobena v oblasti Tří jezer, nebo ve vzdálenější zemi.

"Neznáme význam, ani funkci, která se nalezené končetině přisuzuje. Její zlatý ornament naznačuje, že jde o znak moci, charakteristický znak společenské elity, nebo dokonce božstva.

Ruka je prodloužena dutým tvarem, který naznačuje, že byla původně připevněna na jiném předmětu. Mohla tak být součástí žezla nebo sochy.

Úředník památkové péče Stefan Hochuli řekl: "Skutečnost, že známe tisíce hrobů z doby bronzové a nikdy jsme nic podobného nenašli, ukazuje, že je to dost zvláštní. Nálezy, jako je tento, nám připomínají, kolik mezer v našich znalostech o minulosti ještě máme."

Zdroje:

www.stoplusjednicka.cz

www.nationalgeographic.com

www.foxnews.com