Záhadná ruka byla nalezena v roce 2017 ve Švýcarsku poblíž Bielského jezera. Je jen o něco menší než průměrná lidská ruka a kolem zápěstí ji zdobí zlatá manžeta připevněná organickým lepidlem. Právě díky jeho rozboru byli vědci schopni dojít k závěru, že vzácný artefakt vznikl v období mezi lety 1400 až 1500 př. n. l.

"Nikdy jsme nic takového neviděli," uvedla archeoložka Andrea Schaer z univerzity v Bernu, která ruku zkoumala. "Zpočátku jsme si nebyli jisti, jestli nejde o podvrh."

Když bylo dokázáno, že ruka skutečně pochází z doby bronzové, tým odborníků se vypravil k Bielskému jezeru prozkoumat místo nálezu podrobněji. Po sedmi týdnech vykopávek Andrea Schaer s kolegy konečně odkryla velmi poničený hrob s ostatky muže ve středním věku. Bronzová ruka musela být pohřbena spolu s ním, protože vedle kostí ležely i kousky zlaté fólie z manžety a úlomek bronzového prstu. (Zdroj: www.nationalgeographic.com, září 2018)

Kovové předměty v hrobech z doby bronzové jsou podle archeoložky velmi vzácné, zlato se v nich pak nevyskytuje vůbec. Největší záhadou však je, k čemu bronzová ruka svému majiteli sloužila.

Ruka je na svém vrchu opatřena drážkou, což naznačuje, že ji bylo možné na něco nasadit. Mohlo jít o část sochy člověka v životní velikosti, v tomto případě by ale její uložení do hrobu k zesnulému muži nedávalo smysl. Podle Andrey Shaer je pravděpodobnější, že se ruka nasazovala na nějakou tyčku a sloužila k náboženským rituálům. Vyloučit nelze ani možnost, že šlo o protézu.

Majitel bronzové ruky byl dle archeologů pohřben na uměle vystavěném návrší z kamenů, což svědčí o jeho vysokém postavení ve společnosti. "Ostatně už zlatá ozdoba ruky je sama o sobě znakem společenské elity, možná i božstva," uvedli výzkumníci ve své studii.

Otázkou zůstává, zda byla podivná bronzová ruka vůbec vyrobena na území Švýcarska, nebo sem doputovala z jiného kontinentu. V Evropě se totiž nic podobného ještě nikdy nenašlo.

(Zdroj: www.livescience.com, září 2018)