Nalezený artefakt je vyroben z bronzu, váží něco přes půl kilogramu a tvarem připomíná lidskou ruku. Kolem zápěstí je ovinuta zlatá manžeta a vrchol ruky uzavírá drážka, s jejíž pomocí bylo zřejmě možné předmět na něco nasadit. Archeoložka Andrea Schaer z univerzity v Bernu si nejprve myslela, že jde o podvrh zhotovený v nové době. Karbonový rozbor organického lepidla spojujícího manžetu s bronzem ale prokázal, že ruka pochází z období 1400 až 1500 let př. n. l.

Ačkoli to odpovídá době bronzové, která slitinu mědi a cínu běžně využívala, dosud nebylo známo, že by z ní tehdejší lidé tvarovali sochy nebo části lidského těla. V hrobech z tohoto období se ani nenacházejí žádné předměty ze zlata.

Při bližším ohledání místa nálezu archeologové odkryli velmi poničený hrob, ve kterém ruka zřejmě původně ležela po boku svého majitele. "Mohlo jít o jakýsi osobní znak tohoto muže. Když zemřel, byla s ním pohřbena i ruka," uvedla Andrea Schaer. Artefakt podle ní mohl sloužit i jako symbolická náhrada za ruku, o kterou dotyčný během života přišel, ačkoli je příliš jemná na to, aby fungovala jako praktická protéza. (Zdroj: www.archaeology.org, leden/únor 2019)

Pozice hrobu na vyvýšeném místě podle vědců naznačuje, že pohřbený muž měl v soudobé společnosti vysoké postavení. Zlatá manžeta na jeho bronzové ruce zřejmě byla atributem jeho moci, dotyčný mohl být dokonce i vzýván jako bůh. Spekuluje se, že se ruka svou drážkou nasazovala na nějakou dřevěnou hůlku a sloužila k náboženským rituálům.

"Její funkce a význam však zatím zůstává neznámý," upozorňuje prohlášení bernských úřadů. Podle odborníků se ani nedá s jistotou určit, zda ruka byla vůbec vyrobena v oblasti svého nálezu, nebo se jednalo o import ze vzdálených krajů. (Zdroj: www.dailymail.co.uk, září 2018)