Schodiště k Měsíci nastává v Roebuck Bay třikrát měsíčně, v době od března do října a je způsobeno odrazem měsíce v úplňku na bahnitých pláních zálivu při odlivu. Protože se jedná o zcela jedinečnou podívanou, do oblasti každý rok přijíždějí tisíce lidí, kteří si nechtějí tuto nezapomenutelnou podívanou nechat ujít.

Jak to vypadá? Sledujte zde:

Zdroj: Youtube

Efekt schodů do nebe

Efekt schodů na Měsíc je zvláštní skutečnost, která vzniká v australském městě Broome coby jedinečná kombinace přílivu a odlivu a polohy a vesmírných úhlů. Pokud se vše sejde tak, jak má, výsledkem jsou svítící schody nad bahnitými pláněmi vedoucími k úplňku Měsíce.

K tomuto jedinečnému úkazu dochází díky kombinaci polohy a podmínek, které jsou na severu Západní Austrálie jedinečné a vznikají během období sucha, třikrát do měsíce.

Přímý odraz Měsíce ve vodě

Astronomové se tímto efektem zabývají a vysvětlují ho tak, že v určité momenty dochází k vyrovnání Země, Slunce a Měsíce, což vytváří velké přílivy a odlivy neboli jarní příliv. Podle Grega Quickeho, astronoma přímo z Broome, "máme zde v době oběda příliv a večer odliv, [takže] všechny bahnité pláně jsou mokré,“ říká. "Vlnky v bahně mají v sobě vodu a vytvářejí přímý odraz měsíce, který se objevuje nad obzorem. A právě to dává odrazu "schodovitý" vzhled."

Vědecké vysvětlení je takové, že tento úkaz umožňuje právě jedinečná poloha Roebuck Bay.

Broome leží na poloostrově, který je 10 km dlouhý a 4 km široký, přičemž záliv Roebuck Bay je obrácen k východu. Právě tam se Země v určitou dobu otáčí k té části oblohy, na které se nachází Měsíc.

Jak efekt vypadá?

Jak ukazují snímky, jedná se o odraz Měsíce ve vodě, který skutečně vypadá úchvatně. Navíc je i pokaždé zcela jiný a když máte štěstí, je rudý, jindy zase zlatý. Barvy jsou pokaždé jiné, což záleží na počasí. Pokud hoří buš, může být měsíc jasně červený.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zvláštní je, že i když zde k tomuto jevu dochází od nepaměti, až do 70. nebo dokonce 80. let minulého století se nejednalo o tak atraktivní fenomén. Nyní však existují i webové stránky visitbroome.com.au, které jsou na tomto jevu přímo postavené a lákají do oblasti turisty. Pokud tedy uvažujete o návštěvě Austrálie, pak byste si Broom neměli nechat ujít.

Zdroje:

www.visitbroome.com.au, www.abc.net.au, www.westernaustralia.com