Peťoura, husí packu nebo kerhák poznáte snadno. Nejčastěji ji najdete na vlhčích a polostinných stanovištích, u potoků, pod křovím nebo v lužních lesích.
Pyšní se trojčlennými, lysími listy, které jsou podlouhle vejčité a ostře pilovité. Mladé lístky se lehce lesknou, starší jsou již matné.
Pokud si při sběru nebudete jistí, zda jde opravdu o bršlici, vsaďte na hlavní poznávací znak tzv. kopýtko, jež se po vytržení stonku objeví místo kořene.
Listy bršlice mají jemnou chuť připomínající celer nebo mrkvovou nať. Čím jsou vzrostlejší, tím jsou také více nahořklé. Bylinku můžete sbírat od jara do podzimu. V případě, že ji máte na zahradě, z nové úrody se můžete těšit po každém sekání trávy.
Bršlice kozí noha
Husí packu si oblíbila také slavná přírodovědkyně a lékařka z 12. století Hildegarda z Bingenu. Podle jejích záznamů byla bylinka cíleně pěstována v klášterních zahradách. Věřilo se totiž, že má četné zdravotní benefity.
Ty byly o několik století později potvrzeny moderním laboratorním výzkumem. Chemická analýza zjistila, že listy rostliny obsahují polyacetyleny, silice, vitamíny, včetně hojně zastoupeného „Céčka”, fenolické sloučeniny a minerály, jako například železo a mangan.
Podle studie z roku 2021 tak bršlice slouží jako cenný zdroj antioxidantů, které pomáhají při prevenci a léčbě stavů zprostředkovaných oxidativním stresem, např. zánětech těla, kardiovaskulárních onemocnění, neurodegenerativních onemocnění, dokonce i obezity.
Šťáva z listů vykazuje také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Pokud se tedy na výletě nebo chalupě zraníte, pomačkanou bylinu přiložte na odřeninu a nechte chvíli působit.
Za zmínku stojí vědecky prokázaný pozitivní vliv extraktu z byliny na činnost ledvin a jeho možné využití jako doplňku draslíku využitelného při léčbě dny a dalších onemocnění. Zajímavostí je, že už jednorázová dávka zvyšuje vylučování kreatininu a močoviny bez nežádoucích účinků.
Do čaje i salátu
Bršlici kozí nohu tak můžete konzumovat téměř celoročně ve všech možných podobách. Lohodná je především v salátech, v pomazánkách nebo jako pesto. Zpestří také chuť polévek, rizota nebo ji můžete přidat do karbanátků, placek či knedlíků. Milovníci smoothie ji mohou rozmixovat a dopřát si nálož vitamínů a minerálů.
Z bylinky je skvělý čaj. Stačí, když 50 g čerstvého nebo 10 g sušeného oddenku nasypete do jednoho litru vroucí vody a necháte ho na mírném plameni 15 minut probublávat. Výluh sceďte, dochuťte medem a citronem.
Nápoj popíjejte po dobu deseti dnů, poté ho na týden vynechte. Nedávejte si ho na noc. Je totiž silně močopudný.
Zdroje: www.denik.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.phmd.pl, www.cs.wikipedia.org