Svět probiotik
Probiotika skutečně mohou zlepšit zdraví a kvalitu života žen po padesátce. Nejde o žádný kouzelný lektvar. Je to mikrobiologie v té nejlepší podobě. Právě probiotika mohou nově definovat váš přístup ke zdravému životnímu stylu nejen po padesátce, ale i v dalších letech.
Probiotika, běžně známá jako zdraví prospěšné bakterie nebo kvasinky, sídlí ve střevech a tvoří takzvaný zdravý střevní mikrobiom. V posledních letech převládá mezi odborníky přesvědčení, že mikrobiom může přeneseně fungovat jako druhý mozek těla a hraje klíčovou roli v regulaci různých tělesných funkcí, včetně trávení, metabolismu, imunitních funkcí a regulace hormonů.
Ve střevech žijí biliony mikrobiálních buněk, jejichž počet desetkrát převyšuje počet lidských buněk. V našich střevech žije více než 1 000 různých kmenů bakterií, ale ne všechny jsou si rovné. Probiotika obsahují dobré vojáky, kteří chrání naše střeva před patogenními vetřelci, jako jsou E. coli a salmonela, a zabraňují tak problémům, jako jsou žaludeční potíže a průjmy.
Probiotika mohou nabídnout ženám po padesátce velké množství výhod. Patří mezi ně zlepšení zdraví trávicího traktu, snížení zánětů, snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka, a posílení imunitních funkcí. Probiotika mohou také hrát roli při udržování hormonální rovnováhy během menopauzy.
Sýr nad zlato
U žen po padesátce často dochází k hormonálním změnám, které vedou k poruchám trávení, může se častěji objevovat plynatost, nadýmání a dalším zažívacím problémům. Probiotika slouží jako přírodní prostředek ke zlepšení trávení a zmírnění střevních zánětů.
Nejlepší potraviny s probitoiky, které zlepší vaše zdraví:
Pravidelné užívání probiotik může pomoci upravit zažívání a celkově jej zlepšit. Pomůže bezproblémovému vyprazdňování bez rizika vzniku zácpy a celkově zlepšit střevní návyky u starších osob.
K tomu, abyste svému tělo zajistili dostatek zdraví prospěšných probiotik, nemusíte nutně sahat po doplňcích stravy. Plně postačí, když do svého jídelníčku zařadíte probiotiky nadupané potraviny.
Jednou z takových potravin je sýr bryndza. Ta se tradičně vyrábí z ovčího, kozího, ale také kravského mléka. Bryndza je plná zdraví prospěšných kultur jakými jsou Lactobacellius casei, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides a Lactobacillus plantarum.
Pravidelnou konzumací bryndzy tak svému tělu zajistíte nejen dostatek probiotik, ale také si vytvoříte silný imunitní systém, který je pro ženy po padesátce zcela zásadní. Jen imunita je schopná je bránit proti nemocem souvisejícím s přibývajícím věkem.
Ženám překračujím práh padesátky nabízí probiotika slibnou cestu k posílení zdraví a vitality. Přijetí těchto prospěšných bakterií může být transformačním krokem na cestě k elegantnímu stárnutí a udržení pohody v nadcházejících letech.
Zdroje: www.aarp.org, www.jenreviews.com, www.betterhealth.vic.gov.au