Pokud budete chtít hořec žlutý spatřit ve volné přírodě, musíte za ním na horské louky a pastviny ve střední a jižní Evropě, kde se tahle vytrvalá bylina vyskytuje. Jenom pozor na to, že je přísně chráněný, proto se nesmí trhat. Nicméně, pokud se s ním budete chtít těšit i ve vlastní zahradě, lze ho vypěstovat ze semínek.

Zásobárna prospěšných látek

V hořci žlutém najdete látky, které svou podstatou významně přispívají k ozdravení orgánů souvisejících s trávením. Mezi hlavní látky patří gentianin, pak také gentioflaviny, xanthony a gentioalbiny. V kořeni rostliny se skrývají glykosidy, alkaloidy, terpeny, slizy, pektiny, inulin další látky.

Prospívá žlučníku, játrům i slinivce

Mezi hlavní léčivé účinky hořce žlutého se řadí fakt, že díky obsahu hořkých látek, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv a podporují trávení, napomáhá právě při jejich nedostatečné tvorbě a rovněž snižuje nadýmání.

Zejména starší lidé mívají nedostatečnou chuť k jídlu, což může mít za následek různé zdravotní potíže. Přípravky obsahující hořec žlutý napomáhají ke zvýšení apetitu.

Hořec žlutý rovněž podporuje funkci jater, a to zejména svými detoxikačními účinky. Současně napomáhá jejich regeneraci, protože tento orgán je nezbytný pro správné fungování těla. Například v tom, že játra „spolupracují“ se žlučníkem, čímž dochází ke správnému trávení tuků, vstřebávání vitaminů a vylučování cholesterolu.

Neméně důležité jsou antibakteriální a protizánětlivé účinky hořce. Tak můžete s jeho pomocí bojovat nejenom proti některým infekcím, ale také zánětům.

Aby tělo fungovalo tak, jak má, musí správně fungovat i trávicí systém. To není vždycky jednoduché. Tomuto procesu napomáhá právě hořec, díky kterému můžete zlepšit trávení tuků a bílkovin.

Co dalšího hořec umí?

Svým složením rozhodně příznivě ovlivňuje celkový stav organismu. Přispívá ke zdravějšímu pocitu i k větší energii. Tradičně bývá využíván k předcházení únavy, slabosti a vyčerpání. Nemluvě o tom, že přispívá k posílení imunitního systému.

Jak připravit čaj z hořce

Není na tom nic složitého. Stačí, když do hrnce nalijete čtvrt litru vody, přidáte jednu čajovou lžičku této bylinky a přivedete k varu. Pak necháte krátce povařit, odstavíte, hrnec zakryjete a necháte patnáct minut odstát. Scedíte a můžete pít až dvakrát denně.

Věděli jste…

...že se hořec často přidává do různých likérů, vermutu a jiných alkoholických nápojů, které jsou určeny k podpoře trávení?

Na co si dát pozor

Při správném užívání je hořec žlutý bezpečný. Nicméně existují výjimky, což platí v případě, že citlivější jedinci překročí dávkování. Jde o to, že hořké látky v této bylině mohou způsobit nadýmání nebo zažívací potíže.

V každém případě platí, že by hořec žlutý neměli užívat lidé, kteří se léčí se žaludečními vředy nebo žlučovými kameny. A vyhnout by se mu měly i těhotné nebo kojící ženy.

Zdroje: www.nzip.cz, www.byliny.cz, bylik.cz, www.cajovydychanek.cz