Kaňon Čako, rozsáhlé archeologické naleziště v severozápadním Novém Mexiku plné kulatých domů a kamenných vesnic, je opředen řadou záhad. Je dlouhý 19 km, široký 1,6 km a před více než tisíciletím zde sídlil tajemný národ Anasazijů. V dobách, kdy Evropané žili v primitivních polozemnicích, zdejší obyvatelé bydleli v patrových domech vytesaných do skály a budovali složitou síť cest.

Zdroj: Youtube

Nikdo netuší, proč se kaňon, ležící uprostřed nehostinné krajiny, stal regionálním centrem kultury Pueblo. Další záhadou však je, proč místní komunita tiskla šlapky se šesti prsty na stěny domů nebo je vytesávala do skal.

Čako lidé s šesti prsty

Antropoložka Patricia Crown se rozhodla, že tomuto tajemství přijde na kloub. Nejprve prozkoumala 96 koster nalezených na místním pohřebišti. Zjistila, že tři z nich měly vedle malíčku pravé nohy další prst. Výskyt tzv. polydaktylie se u populace pohyboval okolo 3,1 %. To je ve srovnání s ojedinělým výskytem (zhruba 1:3000) v dnešní moderní kultuře vysoké číslo.

Zajímavostí také je, že se šestiprstými jedinci zacházelo jinak. Byli pohřbeni ve svatyních nebo u sebe měli rituální předměty. „Zjistili jsme, že lidé se šesti prsty na nohou se těšili zvláštní pozornosti," píše Crown ve své studii zveřejněné v časopise American Antiquity.

Spoluautorka článku, antropoložka Kerriann Marden předpokládá, že polydaktylie měla enviromentální původ. Kaňon Čako a okolní oblasti jsou známé svými ložisky uranu. „Je možné, že vystavení nebezpečným materiálům vedlo k mutacím. Pozůstatky šestiprstých lidí se totiž našly i v Novém Mexiku a Utahu."

Výhoda šesti prstů

Ať už byla anomálie způsobena čímkoli, příslušníci amerického kmene své víceprsté sousedy považovali za nadlidi. Vědci zjistil, že jedinci se šesti prsty mají lépe vyvinutou jemnou motoriku než osoby s pěti prsty. „Naše pokusy ukázaly, že prst navíc umožňuje vykonat jednou rukou některé úkony, na který běžný člověk potřebuje obě ruce," vysvětluje profesor Carsten Mehring z univerzity v německém Freiburgu. To mohlo být považováno za záviděníhodnou výhodu.

Mezi další uctívače polydaktylie patřili Sumerové. Podle legendy šestiprsté božstvo Anunnaki sestoupilo s nebes a naučilo je písmu a počtům. „Číslo 10 je stejně staré jako potřeba lidí počítat a pravděpodobně pochází z našich deseti prstů. Sumerská civilizace však používala číslo 12 a jeho násobky. Učenci starověké historie si myslí, že jejich systém převzali také Babyloňané a Egypťané a dochoval se dodnes v podobě určování hodin," říká Roger Hanson.

Zdroj:

www.medicalnewstoday.com, www.nationalgeographic.com, www.stuff.co.nz, www.smithsonianmag.com