Jak to bylo s novodobými čarodějnickými procesy ve Skotsku? Pravdou je, že země nakonec rodinám postižených omluvila, a to ústy skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové. Její omluva se přímo týkala neskutečných 4 000 lidí, kteří byli v zemi v 16. až 18. století obviněni z čarodějnictví.

Na zprávu o této události se podívejte na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Čarodějnické procesy však nejsou minulostí. Obvinění z čarodějnictví a soudních procesů s podezřelými čarodějnicemi totiž přibývá. Čarodějnictví je obvykle spojováno s přírodními silami, jako jsou léčivé a jedovaté rostliny nebo deště a záplavy. Lidé obvinění z čarodějnictví prý dokážou ovládat přírodní jevy, jako jsou bouře nebo sucha.

Čím je země chudší, tím více zde lidé věří na čarodějnice.

Masová hysterie ve Skotsku

Nebylo to však jen ve Skotsku. V době šílenství inkvizice i církve se čarodějnické procesy vedly i ve Spojených státech (známé jako salemské procesy) a v moha evropských zemích. Obětí byly především ženy, coby plémě Satanovo. O tom, že do procesů byli většinou vtaženi i muži, se jaksi takticky mlčelo. Žen bylo popraveno asi 2500, což představuje asi dvě třetiny těch, s nimiž byly vedeny procesy.

Skotsko však dosáhlo v doslovné genocidě čarodějnic mistrovství, přitom dnes je tam vnímání čarodějnických procesů téměř neznámé. Do povědomí lidí se začalo paradoxně dostávat až v posledních letech. Zákon o čarodějnictví byl ve Skotsku byl přijat v roce 1563 a zrušen v roce 1736.

Obnova čarodějnických procesů

Na čarodějnické procesy se téměř zapomnělo, než byly opět vytaženy na povrch, paradoxně při příležitostech oslav Mezinárodního dne žen. Tehdy byly vzpomenuty všechny ženy z chudých poměrů, které stály doslova na okraji společnosti. Právě ty se totiž stávaly nejsnazším útokem procesů – nesměly v síni ani promluvit a jejich osud byl téměř jasný. A právě tuto skutečnost zmínila skotská první ministryně, a zároveň ji označila za “nespravedlnost kolosálního rozsahu."

Projev Nicoly Sturgeonové potěšil zejména dvě ženy - právničku Claire Mitchellovou a spisovatelku Zoe Venditozziovou, které v roce 2020 zahájily kampaň nazvanou Čarodějnice Skotska, v níž žádaly skotský parlament, aby vzpomenul na všechny nespravedlivě odsouzené ženy.

Právní „očista“ všech nespravedlivě odsouzených a popravených žen

Když se Mitchellová začala tematikou zabývat, postupně pronikala do tajů vedení těchto procesů, včetně mučicích technik a metod, jak byly ženy k přiznání nuceny. Na světlo tak vyšla neskutečná řada brutálních technik, z nichž upalování za živa bylo ještě tou nejmilosrdnější.

Pravdou je, že žádná omluva ženám popraveným před mnoha desetiletími život nevrátí. Cílem právničky Mitchellové však bylo i odsouzení nesprávně vedených procesů a tím nepřímo i celého právního systému. Ženám se nakonec povedlo skutečně dosáhnut veřejné omluvy, nyní bojují i o to, aby byl těmto ženám ve Skotsku postaven památník na paměť strašného justičního omylu.

Čarodějnictví v jiných zemích

Víra v čarodějnictví je velmi rozšířená i v moderní době. Například průzkum z roku 2005 mezi Kanaďany a obyvateli Velké Británie ukázal, že 13 % z nich věří v čarodějnice, u Američanů toto číslo dosáhlo dokonce neskutečných 21 procent! K čarodějnickým procesům dnes dochází po celém světě. Organizace jako OSN a Stepping Stones Nigeria zjistily, že počet čarodějnických procesů na celém světě roste. Téměř vždy jsou násilné a někdy jsou smrtelné.

Pro jejich zastavení toho ale moc udělat nejde, protože tam, kde lidé na čarodějnice věří nejvíce, je lidstvo sužováno chorobami a chudobou. Nelze jen říci, že čarodějnice neexistují.

Zdroje:

witchcraft.org, www.nationalgeographic.org, www.smithsonianmag.com