Rozhodnutí o spěšné likvidaci carské rodiny přišlo podle historiků nejspíš na popud nepokojů, které Jekatěrinburgu toho července hrozily. K městu se blížily Československé legie, bojující o transsibiřskou magistrálu. Mohlo se stát, že by při obsazení města carskou rodinu našly a osvobodily. Lev Davidovič Trockij ve svém deníku naznačil, že rozkaz k masakru vydal sám Lenin, aby své politické protivníky nadobro zbavil živoucího symbolu carské říše.

Surovost vraždy zaskočila i některé ze samotných vrahů. Carské dcery byly nakonec ubity bajonety, protože kulky nedokázaly pořádně provrtat jejich šaty poseté diamanty.

Hrůzné zprávě o masakru nemohli zprvu uvěřit ani vyšetřovatelé. Zrodila se spekulace, zda si bolševici popravu nevymysleli, aby zmátli oponenty a upevnili si moc. Proslýchalo se, že byl zavražděn jen car se synem, zatímco carevna s dcerami v utajení opustila Jekatěrinburg a skrývá se v exilu.

V roce 1920 se v Berlíně objevila mladá žena, která se nápadně podobala nejmladší carově dceři Anastázii. Později vypověděla, že masakr své rodiny přežila díky vojákovi Čajkovskému, jenž jí pomohl uprchnout do Bukurešti a oženil se s ní, krátce na to ale zahynul v pouličních bojích. Část ruské šlechty tomuto příběhu uvěřila, část nikoli.

V roce 1928 detektiv Martin Knopf zapátral v berlínských policejních záznamech a našel v nich údaje o pohřešované polské dělnici Františce Schanzkowské. Tato žena dříve pobývala v psychiatrickém zařízení a její písmo se nápadně podobalo písmu domnělé Anastázie. Františku v samozvané princezně poznala i její matka, identitě odpovídalo i dívčino zranění na levé ruce.

Legenda o přeživší Anastázii však přetrvala až do konce minulého století. V lese u Jekatěrinburgu se nalezly ostatky cara a tří dcer, jejichž totožnost potvrdily testy DNA poskytnuté manželem britské královny princem Philipem, jenž je s Romanovci příbuzensky spřízněn. Ostatky jedné dcery a syna Alexeje pořád chyběly.

Jakékoli další spekulace ohledně vyvraždění carské rodiny byly definitivně utnuty až v roce 2007, kdy archeologové nalezli i kosti zbývajících carských potomků. DNA testy zároveň vyloučily, že by tajemná paní Čajkovská mohla být s carskou rodinou příbuzensky spojena.