Ještě než se stal prezidentem, byl Jimmy Carter svědkem zajímavé podívané, kterou společně s ním sdíleli i další svědkové. Neidentifikovatelný létající předmět se objevil v městečku Leary v americké Georgii v roce 1969 a „ukazoval“ se po více než deset minut. Na dokument o tomto jevu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Slib nakonec nesplnil

Neobvyklou podívanou na zvláštní předmět, který se objevil na horizontu, poskytl zajímavou přehlídku barev a zase zmizel, později Carter využil i při své předvolební kampani, kdy slíbil veřejnosti, že odtajní všechna pozorování týkající se UFO. Dokonce po čtyřech letech vyplnil i oficiální zprávu s podrobným svědectvím.

Když se ale prezidentem osm let poté, co UFO spatřil, skutečně stal, nějak na svůj slib zapomněl. Přitom vždy tvrdil, že si nemyslí, že by se jednalo o „vozidlo“ mimozemské civilizace, ale skutečně „jen“ o UFO. Zřejmě se bál, že by lidé pochybovali o jeho příčetnosti.

Předmět, který viděl, byl od té doby klasifikován jako „mrak uvolňující baryum ve vysoké nadmořské výšce vypuštěný z Eglen AFB“. Takové bylo oficiální znění.

Svědectví

Dnes se již s pozorováním UFO tak často nesetkáváme. Možná proto, že máme dost senzací s televizními seriály jako Akta X nebo obdobnými paranormálními jevy ztvárněnými na Netflixu. Obdobné zážitky dříve sdíleli například i John Lenon, Carterův souputník republikán Gerald Ford a další důvěryhodní slavní.

Carter tehdy v oficiální zprávě sdělil: „Když jsem se připravoval na projev k Lions Clubu, zahlédl jsem v noci předmět. Nebyl jsem sám, bylo nás dvacet pět (...) Najednou jeden z mužů vzhlédl a řekl: "Podívejte, támhle na západě!" A na nebi bylo jasné světlo. Všichni jsme to viděli.“ Pokračoval popisem světla přibližujícího se ke skupině, které několikrát změnilo barvu a pak odletělo do dálky. Jasné bylo podle budoucího prezidenta asi jako Měsíc.

Naproti tomu Ford uvedl:

„Máme předpokládat, že každý, kdo říká, že viděl UFO, je nespolehlivý svědek? Myslím, že právě očitým svědkům vděčíme za vytvoření důvěryhodnosti ohledně UFO a za poskytnutí co největšího možného osvícení na toto téma.“

Širší souvislosti

Doba, kdy Carter své „UFO“ spatřil, byla dobou mimořádného zájmu o dění ve vesmíru. Probíhaly první lety, lidé se seznamovali s kosmem a zájem o mimozemský život byl v popředí. I když očitých svědků bylo mnoho, existence UFO jako taková je dodnes brána spíše s úsměvem. Navíc je zde vždy několik úhlů pohledu.

Zdroj: Youtube

Carterův vnuk Josh například později pro Podcast 561 řekl, že po incidentu s UFO Jimmyho Cartera jeho dědeček rozlišoval mezi „neidentifikovaným létajícím objektem“ a „předmětem z vesmíru“.

Zdroje:

en.wikipedia.org, www.grunge.com, muzivcesku.cz, allthatsinteresting.com