Říká se jí všelijak. Koření sv. Petra, cikorka, kozí cecek, pruská káva nebo hanička. Nejčastěji ji ale nejspíš budete znát pod názvem čekanka. Tahle vytrvalá bylina dorůstá výšky jednoho metru. Kvete od června do října, obvykle jasně modrými květy. Ve volné přírodě roste v okolí cest, nebo polí, také na loukách, nebo při okrajích lesů, a to nejenom u nás, ale vlastně po celém světě.

Egyptská bylina

Z historických záznamů vyplývá, že se čekanka pěstovala už ve starém Egyptě. Píše o ní i římský básník a filozof Horatius, který žil na přelomu letopočtu. Později lidé zjistili, že když kořen čekanky upraží, mohou ho používat jako náhražku kávy. Takto se zpracovávala za vlády císaře Napoleona ve Francii, v době světových válek, ale třeba i v sedmdesátých letech minulého století, kdy probíhala na trhu s kávou krize.

Co čekat od čekanky

Kromě toho, že se dá tahle bylina využít nejenom z hlediska lidového léčitelství téměř celá, použít ji můžete i v kuchyni. Odmění se vám spoustu zdravotních benefitů.

Kořen čekanky obsahuje glykosidickou hořčinu intybin, která reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy. Rovněž v ní najdete inulin, silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, flavonoidy, terpenové hořčiny a minerální látky.

Na játra a žlučník s čekankou

Tahle sestřenice pampelišky má stejně hořkou chuť, kterou jí dává právě prebiotický polysacharid inulin. Kromě jiného se jedná o vynikající tonikum na játra a žlučník, jimž napomáhá k obnově správného fungování tím, že uvnitř působí jako čistič a stimuluje produkci žluči.

To ale není všechno, protože čekanka má vynikající antioxidační vlastnosti, a to díky mnoha bioaktivním sloučeninám jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy, chrání před oxidačním stresem. Ten při aktivaci poškozuje zdravé buňky a může vyvolávat záněty vedoucí k závažnějším chorobám týkajícím se zejména jater, ale také srdce, cév apod.

Zlepšuje krev

Extrémně hořké vlastnosti čekanky neposilují jenom játra a nezlepšují funkčnost trávicího traktu. Bylina má totiž i lehce močopudné a projímavé vlastnosti. To znamená, že zbavuje tělo přebytečné vody,čímž ulehčuje ledvinám. Díky tomu odstraňuje z těla toxiny, a to zejména z krve a střevního traktu, protože zamezuje zácpě.

Jak na přípravu čaje

Jednu čajovou lžičku kořene čekanky zalijete 250 mililitry vroucí vody, zakryjete a necháte 15 minut vylouhovat. Čaj byste měli pít 2x až 3x denně. Kúra se doporučuje při akutních potížích dva až tři dny. Pro prevenci se doporučuje dvakrát ročně na dva dny.

Jelikož čekanka pročišťuje organismus, je vhodná i k hubnutí. V takovém případě smíchejte lžičku čekanky s lžičkou rozrazilu a půl lžičkou netřesku. Povařte ve 300 mililitrech vody a popíjejte před každým jídlem.

Zdroje: ceske-bylinky.cz, bylik.cz, www.health.com