Kdo by neznal klasický bulvový celer, který patří do mnoha tradičních českých jídel. Silným zeleninovým vývarem počínaje, a tradičním vánočním salátem konče. Tušili jste ale, kolik má zdravotních benefitů?
Vitální bomba
Rozlišujeme dva druhy celeru – a těmi jsou bulva a řapík. Oba obsahují primárně vodu, vlákninu a sacharidy. Najdeme v nich silice, fenocyklické sloučeniny, jako je kyselina chloregonová a flavonoidy.
Celer obsahuje vysoké množství minerálních látek a stopových prvků jako sodík, draslík, fosfor, vápník, železo a chrom. Mezi vitamíny najdeme A, C, E a B (B3). Aromatická zelenina má v sobe velký podíl luteinu.
Právě lutein je karotenoid s významnými antioxidačními účinky. Díky obsažené vláknině má konzumace celeru pozitivní vliv na trávení a vyprazdňování. Napomáhá tělu vylučovat odpadní látky a odlehčit játrům.
Tím podporuje hubnutí. Navíc čistí krev, odvodňuje naše tělo, podporuje látkovou výměnu a ulevuje při zánětech močového měchýře. Pravděpodobně vás překvapí, že tato zelenina je silným afrodiziakem.
Metabolické nemoci
Podle nejnovějších výzkumů má celer významně zlepšovat stav metabolických onemocnění, kdy je zvýšena hladina cukru a tuku. Na metabolismus tuků má vliv obsažený vitamín B3.
Krevní cukr reguluje chrom a draslík. Ftalidy, fenolické sloučeniny a flavonoidy zneškodňují volné radikály a chrání buňky. Pokud jste cukrovkář, můžete konzultovat s lékařem zařazení celeru do svého jídelníčku.
Alergici pozor
Pokud trpíte potravinovými alergiemi, dejte si pozor. V souvislosti s touto zeleninou se mluví o syndromu „celer-mrkev-pelyněk-koření“. To je oficiální název alergické reakce, která obvykle postihne osoby, kterým vadí pyl.
Celer obsahuje furanokumariny, které mohou při kontaktu s kůží a kombinaci se slunečním zářením slunci vést k fotosenzibilní reakci na ultrafialové záření. O něco horší pak ještě může být reakce v případě, že je bulva napadena houbami, plísní, nebo ošetřena fungicidy.
Jak si celer připravit
Největší sílu má samozřejmě čerstvý celer, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit. Skvěle chutná v čerstvých šťávách, smoothie, v polévkách, ale také pečený a nakrájený na hranolky.
Recept na celerový fresh
Pokud potřebujete po ránu pořádně nakopnout a dodat svému dnu vitalitu, připravte si lahodný a osvěžující fresh. Do mixéru vhoďte nakrájený řapíkatý celer, přidejte nakrájenou mrkev, zelené jablko, červenou řepu a zázvor podle chuti. Rozmixujte a podávejte čerstvé.
Proč? Protože…
-obsahuje velké množství antioxidantů
- má protizánětlivé účinky
- má detoxikační účinky
-zklidňující účinek na nervový systém
-snižuje hladinu cholesterolu v krvi
-reguluje hormony v těle
-podporuje práci žlučníku
-je ideální při redukční dietě
-snižuje krevní tlak
-zlepšuje funkci ledvin
Zdroje: www.selskyrozum.eu, www.lidovky.cz