Devátá planeta

V Kuiperově pásu obíhají ve shlucích po dlouhých úzkých eliptických drahách malé ledové objekty a planetka Sedna. Všechny jsou mírně vychýleny přibližně ve stejném úhlu. Zdá se, že to způsobuje gravitace neviditelné planety. Dle teorií by to mohla být obří planeta, která obíhá Slunce někde za Plutem. Dva astronomové z Kalifornského technologického institutu (CALTECH) M. Brown a K. Batygin před osmi lety zveřejnili výsledky počítačových modelů, dle kterých je to planeta hmotnosti Neptunu a nepozorovaně obíhá Slunce na dráze asi dvacetkrát vzdálenější než má k Slunci Neptun. Ta prý je zdrojem „gravitačních šťouchanců“, které tyto shluky způsobují.

Nové teorie

Podle Browna a Batyga musí být neznámá planeta těžká nejméně jako Neptun, aby mohla Sednu a ostatní shluky objektů z dráhy vychylovat. Předpokládají, že je desetkrát těžší, než Země. Výzkumy z loňského roku ukazují, že je „devítka“ Slunci blíž, než naznačují modely těchto dvou astronomů. Je ve vzdálenosti od Slunce jen desetkrát větší. Teorie týmu astronomů včetně A. Loeba z Harvardovy univerzity říká, že je Planeta 9 jen černá díra velikosti většího pomeranče, ale pětkrát až desetkrát těžší než Země. Má se nacházet v Oortově oblaku, což je kulovitý shluk komet na okraji naší Sluneční soustavy za Kuiperovým pásem.

Zdroj: Youtube

Zatím neviditelná

Pokud Planeta 9 skutečně existuje, je někde na temném okraji naší Sluneční soustavy. Je vzdálená zhruba 90 miliard kilometrů, od Slunce se jí tak moc světla nedostává, téměř nezáří. Je však možné, že ji už některé teleskopy zaznamenaly. Několik týmů astronomů po ní nyní pátrá i na starších snímcích a v datech z dřívějších misí NASA WISE, NEOWISE, PAN-STARRS, Catalina Sky Survey a Evropské kosmické agentury. Existenci Planety 9 snad potvrdí nová generace teleskopů na oběžné dráze i Zemi. Desetiletý průzkum vesmíru zahájí v roce 2023 observatoř Vera Rubin, která má být schopna tuto vzdálenou a jen matně zářící planetu zaznamenat. A pak dostane zatím neviditelná „devítka“ své jméno. Nutno ještě poznamenat, že je skupina vědců, která v její existenci nevěří a všechny teorie popírá. Tvrdí, že celý tento gravitační jev jen přirozená odchylka.

Zdroje: www.livescience.com, www.inverse.com