Prsten zářící žlutou, oranžovou a červenou barvou, obklopený černočernou tmou. Tak vypadá černá díra, jež váží jako 6,5 miliard Sluncí. Nachází se v centru galaxie Messier 87 ležící v blízké kupě galaxií v souhvězdí Panny. Vědci její fotografii zveřejnili v dubnu 2019.

Černá díra

Černé díry jsou objekty, které mají natolik silnou gravitaci, že je nic nemůže opustit. Jejich existenci předpověděl Albert Einstein ve své obecné teorii relativity publikované v roce 1916. Dlouho se astronomům nedařilo tyto tajemné hmotné krasavice najít. První černá díra byla identifikována až v roce 1971 v souhvězdí Labutě. Zveřejněná fotografie tak přepisuje historii vědy.

Na projektu The Event Horizon Telescope (EHT) spolupracovalo kolem 200 vědců z celého světa. Synchronizovaná soustava teleskopů, umístěná na různých částech planety, se spojila v jeden velký „virtuální" dalekohled o velikosti celé Země. Ten pořídil obraz vzdáleného galaktického jádra.

Ředitel projektu Sheperd S. Doeleman z Astrofyzikálního centra ústavu Harvard & Smithsonian v americkém Bostonu záměr přirovnal ke snaze vyfotografovat ze Země pomeranč ležící na Měsíci. Proto se všechna data o velikosti 5 petabitů kompletovala přes dva roky. Nakonec vyšel snímek okraje supermasivní černé díry.

Černá díra - snímky

„Když je černá díra v jasné oblasti, očekáváme, že vytvoří stín. Einsteinova obecná teorie relativity tento jev předpovídá. Zatím jsme ho však nikdy nespatřili. Stín díry, jež je způsobený gravitačním ohybem světla a následným záchytem pod horizontem událostí, odhaluje podstatu těchto objektů. Dá se také změřit jejich hmotnost," popisuje předseda vědecké rady EHT Heino Falcke z Radboudovy univerzity v Nizozemsku.

Na snímku je jasně vidět seskupení horké, rychle rotující hmoty, kterou díra postupně nasává. Zkušené oko odhalí i matné výtrysky (jets) z obou polárních oblastí. O dva roky později se vědcům podařilo zjistit, že značná část záření přicházející z okolí černé díry je polarizovaná.

K polarizaci elektromagnetického záření dochází dvěma způsoby. Buď s použitím filtrů, jako například u skel slunečních brýlí nebo tím, že záření emituje velmi horká látka, jež je ovlivněná magnetickým polem. „Záběr obsahující informaci o polarizaci je klíčem k pochopení procesů, jak magnetické pole umožňuje černé díře pohlcovat hmotu a vytvářet výtrysky," vysvětluje člen skupiny EHT collaboration Andrew Chael.

Astronomové díky pozorování zjistili, že magnetické pole na okraji černé díry dokáže vytlačit horký plyn zpět. Pomáhá tak hmotě odolat silné gravitaci. Pouze plyn, který sklouzne podél pole, může po spirále sestoupit až k horizontu událostí.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.novinky.cz, www.radiozurnal.rozhlas.cz, www.nedd.tiscali.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz