Poslední zatmění Slunce bylo 30. dubna viditelné v Antarktidě, na jižním cípu Jižní Ameriky a v Tichém a Atlantském oceánu. Za předpokladu jasné oblohy tak byla alespoň část výjimečného zatmění viditelná v Chile, Argentině, většině Uruguaye, západní Paraguayi, jihozápadní Bolívii, jihovýchodním Peru a malé oblasti jihozápadní Brazílie. Nejlépe bylo zatmění viditelné v Buenos Aires (Argentina), na Falklandech Spojené království), na Machu Picchu (Peru), v Montevideu (Uruguay) a Santiagu (Chile). Evropa si bude muset půl roku počkat.

Pokud jste jej ale nemohli pozorovat na vlastní či, podívejte se na toto speciální video, které vám zážitek umožní alespoň zprostředkovaně.

Zdroj: Youtube

Zatmění Slunce bylo výjimečné i díky erupcím

I v oblastech, kde bylo zatmění pozorovatelné, bylo vysíláno na mnoha veřejných místech. Jednalo se o tak zvané zatmění při černé luně. Někteří vědci, jako například heliofyzik C. Alex Young, zástupce ředitele pro vědu ve vědeckém oddělení heliofyziky v Goddardově středisku vesmírných letů NASA, uvedl na Twitteru, po období velkých slunečních erupcí byly pozorovatelné i "bonusové sluneční skvrny".

Jak jsme již informovali v našem článku, slunce v posledních dnech vygenerovalo několik velmi silných erupcí třídy X. Ty jsou způsobeny i tím, že se Slunce pomalu blíží k vrcholu své sluneční aktivity, jež připadne na rok 2025.

Co je černá luna?

V zatmění v černé luně bylo možné sledovat, jak Měsíc zakryl až 64 procent Slunce. A proč černá luna? Tak je nazýváno druhé novoluní v jednom měsíci. NASA díky satelitům (prostřednictvím družice GOES-16 ) i kamerám na Zemi odvysílala několik snímků obrazovky z živého přenosu na webu timeanddate.com. Je na nich obzvláště dobře pozorovatelné zdánlivě deformované Slunce, z něhož kousek chybí.

Další částečné zatmění Slunce nastane zhruba na půl roku, tedy 25. října, a podle NASA bude tentokrát viditelné z Evropy, severovýchodní Afriky, Blízkého východu a západní Asie.

Úplné zatmění Slunce se letos konat nebude. Máme se také na co těšit?

Ještě jeden záznam posledního zatmění sledujte zde:

Zdroj: Youtube

Jak pozorovat Slunce bezpečně

Slunce není nikdy bezpečné pozorovat bez ochranných prostředků. Sluneční filtr je vždy nutný, a to i při pouze částečném zatmění. Je doporučeno po celou dobu zatmění nosit brýle pro pozorování Slunce nebo brýle pro pozorování zatmění, což nejsou běžné sluneční brýle. Ani s jakýmkoli ochranným filtrem nejsou sluneční brýle bezpečné.

Je však možné využít i nepřímou metodu, dírkový projektor. Dírkové projektory by se neměly používat k přímému pohledu na Slunce, ale k promítání slunečního světla na nějaký povrch. Tak na to v říjnu pamatujme!

Zdroje:

solarsystem.nasa.gov, www.livescience.com, www.timeanddate.com