Nový objev, pojmenovaný ZTF J1406+1222, patří s největší pravděpodobností mezi tzv. černé vdovy. Binární útvar, který tvoří rychle rotující neutronová hvězda a její menší kolegyně. Právě pulsary černé vdovy jsou ve vesmíru vzácné. V Mléčné dráze jich je asi kolem dvanácti.

Rychle rotující neutronové hvězdy mají v průměru zhruba 20 km. Pyšní se však vysokou hmotností a hustotu. Vznikají při zhroucení masivních supernov, jež byly těžké až jako 30 Sluncí. Naším směrem vysílají proudy radiace v nepravidelném a specifickém intervalu. Připomínají tak vesmírný maják. Proto se jim začalo říkat pulsary.

Černá vdova ve vesmíru

Pulsary umírají, kvůli vysokému výdeji energie, poměrně mladé. Když se ale do jejich oběžné dráhy dostane jiná hvězda, přitáhnou si ji a využijí její materiál. Jako obrovský vesmírný parazit získávají sílu k další rotaci do té doby, až druhou hvězdu zcela pohltí. „Těmto systémům se říká černé vdovy, protože požírají své druhy jako pavouci," říká vedoucí výzkumu a fyzik Kevin Burdge z fyzikálního oddělení MIT.

V minulosti vědci nacházeli černé vdovy díky silnému vysokofrekvenčnímu záření. Burgerův tým však zkusil zcela inovativní techniku. Hledal viditelné světlo, jehož zdrojem je požíraná hvězda. Její denní strana je totiž mnohem teplejší než noční. Extrémní změny jasnosti jsou poměrně snadno rozeznatelné. Když odborníci tento nový postup testovali, našli právě ZTF J1406+1222.

Nový objev překvapil nejen extrémně krátkou oběžnou dobou pulsaru a jeho oběti (62 minut), ale také třetí hvězdou, poměrně vzácným chladným sub-trpaslíkem, jež dvojici mine každých 12 tisíc let. Přítomnost tohoto vzdáleného třetího objektu by z celého systému mohl vytvořit trojitou černou vdovu. Zatím jedinou svého druhu. Astronomové však zatím neví, jak tato vzácná sestava mohla vzniknout.

Černé vdovy v Mléčné dráze

Jednou z teorií je, že se husté souhvězdí starých hvězd, známé jako kulová hvězdokupa, dostalo do středu Mléčné dráhy, kde se nachází černá díra. Ta ji svou gravitací mohla roztrhnout a zničit. Přežít však mohla trojitá černá vdova. „Uvědomujeme si, že jde o docela komplikovaný scénář, obecně je to však možné. Dokonce se tento systém může v Mléčné dráze vyskytovat déle než Slunce," zmiňuje Burdge.

Zdroj: Youtube

Podle vědce se ve skutečnosti nemusí vůbec jednat o černou vdovu. „Jedinou věc, kterou víme jistě je, že se asi čtyři tisíce světelných let od Země vyskytuje hvězda s teplejší denní stranou než noční, jež každých 62 minut kolem něčeho obíhá. Vše nasvědčuje tomu, že jde o binární soubor černé vdovy. Je na něm však pár podivných věcí. Je možné, že jde o zcela něco nového."

Zdroj:

www.blanensky.denik.cz, www.sciencealert.com, www.livingfuture.cz