O Černobylu se toho natočilo hodně, vzniklo desítky dokumentů, hraných filmů i pokusů o pokračování jaderné havárie. S příchodem nového seriálu od HBO se nečekalo, že další odvyprávění ohraného příběhu přinese něco nového. HBO ale ve svém počinu, na rozdíl od všech ostatních seriálů a dokumentů, nevsadilo na věcné odříkání fakt a použití archivních záběrů z doby po výbuchu, samo se vrátilo zpátky v čase a realisticky nás provedlo dramatickou cestou před výbuchem reaktoru a těsně po něm.

Seriál vypráví příběh hrdinů, kteří se obětovali pro dobro celé planety a zachránili celý svět před nedozírnými následky, i těch, kteří se snažili černou skvrnku na reputaci SSSR skrýt a svými obstrukcemi ztráceli to nejdůležitější, co měli - čas.

Fanoušci i kritici chválí seriálu nejenom realistické provedení havárie a znázornění následků jaderné pohromy, ale i obsazení herců, kteří jako by z oka vypadli svým reálným protějškům. Jak moc si jsou herci s opravdovými postavami podobní, to zjistíte v naší galerii.