Podivný tvor byl poprvé objeven v roce 1986 u pobřeží ostrova Shikoku v Japonsku. Ihned se objevily spekulace, že jde o potomka neznámé mimozemské civilizace. Podle biologů se ale Trigonognathus kabeyai vyvinul na Zemi před 41 miliony lety během středního eocénu.

Zmijí žralok má štíhlé, polodlouhé tělo a středně zploštělou hlavu s válcovitým čenichem. Nejzajímavější je jeho čelist, jež se dokáže vysunout do takové míry, že doslova trčí z hlavy. Na ní je připevněna řada tenkých a jako jehly ostrých zubů. Na své kůži má buňky zvané fotofory, které produkují slabé světlo. To mu pomáhá při lovu či páření.

Černý zmijí žralok

Většina těchto živočichů žije v úzkém pásu severozápadního Tichého oceánu u poloostrova Kii v Japonsku, u Tchaj-wanu a Havaje. Zpozorováni byli jak blízko dna na horních tocích kontinentálních svahů a podmořských hor, v hloubce kolem 1,5 km, tak i těsně pod hladinou. To naznačuje, že žralok vertikálně migruje. Tedy, že přes den loví v hlubších vodách a v noci stoupá k hladině.

Tvor, který je díky svému vzhledu přirovnáván k postavě Venoma z Marvelovek, se živí převážně kostnatými rybami a korýši. Jeho děsivé zuby nejsou uzpůsobeny k řezání, ale k propichování. Kořisti se zmocní rychlým vysunutím čelisti. Polyká ji celou.

Zmijí žralok nemá pro rybáře žádnou hodnotu. Díky svému úzkému tělu snadno projde oky sítí. Proto byl dlouhou dobu velkou záhadou. Od roku svého objevení bylo chyceno asi jen deset exemplářů. Ty ale vyvolaly obrovskou senzaci.

Mimozemská ryba

„Hrozivý úšklebek vyděsil řadu uživatelů sociálních sítí. Nenechte se ale zmást. Tito žraloci zřídka přesahují 47 centimetrů," říká ředitel Pacific Shark Research Center Dr. Dave Ebert, jenž se nyní zabývá studiem těchto tvorů.

Zdroj: Youtube

„Tmavé hlubiny oceánů by se daly nazvat jiným světem. Pro odborníky zůstávají nejméně prozkoumaným přírodním prostředím na Zemi. Ukrývají mnohá tajemství. Podivné rostliny a tvory, se kterými si evoluce kreativně pohrála," vysvětluje vědec. Zmijí žralok je toho důkazem.

Zdroj:

www.earthtouchnews.com, www.dailymail.co.uk, www.en.wikipedia.org