Je známo, že konzumace stravy s vysokým obsahem živočišných tuků značně zatěžuje cévní systém, což později vede ke sníženému průtoků krve vzhledem k usazování cholesterolových plátů, a také vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům.
Je tedy rozhodně žádoucí myslet na vlastní zdraví už ve chvíli, kdy si vybíráme potraviny, které budeme konzumovat. Existují totiž takové, které podporují cévní systém a dokonce mohou napomoci k revitalizaci některých cév. A z jakých můžete vybírat?
Červená řepa
Tato zelenina je bohatá na dusičnany, které se v těle přemění na oxid dusnatý. Ten napomáhá uvolnění cév a zlepšení průtoku krve. Podle některých studií může šťáva z červené řepy snížit systolický krevní tlak.
Řepu můžete vařit, péct, nakládat. Je skvělá do salátů, jako přídavek do zeleninového smoothie, polévky apod.
Bobulovité ovoce
Jahody, maliny, borůvky, ostružiny, červený a černý rybíz jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů. V těch, které mají tmavě červené, modré až fialové odstíny se nacházejí antokyany, které snižují krevní tlak a především záněty v těle, včetně cholesterolu.
Ideální jsou čerstvé nebo v kombinaci s jogurtem, ochutí smoothie či letní limonády. Možností jejich využití je bezpočet.
Kajenský pepř
Tohle koření obsahuje chemickou látku kapsaicin. Jedná se o sloučeninu, která způsobuje všem jistě dobře známou pálivost třeba u chilli papriček. Kromě toho má ale i protizánětlivé vlastnosti, jež podporují zdraví srdce. Je třeba s ním ovšem zacházet opatrně. I malé množství dokáže zlepšit krevní tlak.
Citrusové plody
Najdete v nich spoustu antioxidantů, vitamín C a flavonoidy. Riziko srdečních onemocnění a mrtvice tak může snížit pravidelná konzumace citronů nebo pomerančů. Jsou totiž dobrou prevencí nejenom zánětů, ale příznivě působí na krevní tlak.
Udělejte si čerstvý pomerančový džus, do obyčejné vody vymačkejte citron apod.
Česnek
Česnek má spoustu zdravotních benefitů a tím, který je důležitý pro kardiovaskulární zdraví je jeho schopnost zlepšovat průtok krve v cévách a snižovat krevní tlak. Zároveň ovlivňuje i rozpouštění krevních sraženin.
Hodí se do všech slaných pokrmů a ideálně byste ho měli konzumovat čerstvý.
Olivový olej
Na rozdíl od jiných olejů je „oliváč“ bohatý na antioxidanty, snižuje záněty a je dobrou prevencí kardiovaskulárních onemocnění.
V každém případě je to stále olej, proto je třeba s ním zacházet s mírou a používat ho pouze v malém množství. I tak ale vaše zdraví příznivě ovlivní.
Avokádo
Kromě toho, že obsahuje velké množství zdravých tuků, napomáhá při boji s vysokým cholesterolem. V avokádu se rovněž nachází draslík, který přispívá ke zmírnění napětí ve stěnách cév. Avokádo použijte do salátů, je skvělé na toastu místo másla a dodá živiny populárním smoothies.
Zdroje: njvvc.com, www.adventhealth.com