Archeologická lokalita Chankillo leží v poušti asi 400 km severně od hlavního města Peru - Limy. Zahrnuje mohutné opevnění, náměstí a řadu budov včetně chrámu. Ty jsou usazené na pahorcích a spolu tvoří pozoruhodný obrazec.

Prehistorický komplex byl vybudován asi v letech 250 až 200 před naším letopočtem dávnou kulturou Casma-Sechín. Její členové mimo jiné postavili také třináct, od sebe pravidelně vzdálených věží. Mají obdélníkový či kosodélníkový půdorys a zabírají 75 až 125 metrů čtverečních. Dosahují výšky dva až šest metrů.

Chankillo

Vědci předpokládají, že byly využívány jako sluneční kalendář. Sleduje-li je člověk z některé ze dvou pozorovatelen, nacházející se asi 230 m východně a západně od linie kopce, vidí, že místo východu slunce se posunuje na západ. O letním slunovratu vychází slunce u pravé věže, zatímco o zimním slunovratu zcela vlevo. Tak se dá určit datum s odchylkou až tří dnů. Pod jednou pozorovatelnou byly také nalezeny obětní předměty.

Starověká civilizace, jež tuto vzácnou observatoř postavila, patří mezi nejstarší v jižní Americe. Žila v asi letech 3600 př. n. l. až 200 př. n. l. v údolích řeky Casma a jejího přítoku řeky Sechín. Tato nejstarší peruánská kultura se od ostatních lišila tím, že v počátku své existence nepoužívala keramiku. Živila se převážně lovem ryb a obchodovala s bavlnou. V pozdějším období se změnil charakter její architektury a styl obživy. Objevila se kukuřice, lamy, alpaky a morčata. To podle archeologů znamená nepřátelskou invazi kmenů z vysočiny.

Slavné Inky však v umění astronomie předběhla o více než tisíc let. Podobně jako oni považovala Slunce za božstvo. Dokazují to schodiště vedoucí na vrcholovou plošinu každé z věží. Na té se pravděpodobně prováděly rituály. V době své největší slávy byly stavby omítnuty žlutou, okrovou nebo bílou barvou.

Kultura Slunce

„Pozorovatelny jsou stísněné, to však svědčí o tom, že se k těmto místům přistupovalo s úctou. Tedy, že pouze vybraní lidé mohli sledovat východ nebo západ slunce, zatímco ostatní stáli pod nimi," vysvětluje odborník na archeoastronomii Clive Ruggels.

Zdroj: Youtube

V roce 2021 se Archeoastronomický komplex Chankillo oficiálně připojil na seznam světového dědictví UNESCO. „Na rozdíl od mnoha starověkých astronomických památek, tato řada věží pokrývá celou sluneční cestu. Solární observatoř v Chankillo je tedy vrcholem dlouhého historického vývoje astronomických praktik v údolí Casma."

Zdroj:

www.lidovky.cz, www.sciencealert.com, www.extrastory.cz, www.en.wikipedia.org