Ernesto „Che“ Guevara je i dnes oblíbeným revolucionářem každého hipstera. Jeho skutečný život byl ale daleko pohnutější. Byl sice radikálně levicovou ikonou v podstatě až do dne své smrti a získal si jméno inspirujícího „rebela“, jenže většina z nás zná jen život tohoto muže jako legendy, nikoli jako skutečného člověka. Jeho život byl plný bojů, jeho ideály byly znovu a znovu poráženy, jeho smrt byla hrozná a jeho pohřeb byl velmi neuctivý. Téměř na každém kroku čelil tento revolucionář selhání. A ani po smrti se nedočkal pokoje. Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Ideální dětství

Ernesto Guevara se narodil roku 1928 v Argentině, kde původně vystudoval lékařství. Jeho otec byl původem Ir a Španěl a matka pocházela také ze španělské rodiny. A právě ona jej vzdělávala doma, protože byl těžký astmatik, a probudila v něm i lásku ke knihám a vzdělání. A byla to znovu ona, kdo v něm probudil náklonnost je komunismu a levici díky knihám Marxe a Engelse. Byl nadprůměrný student, proto bez problémů zvládl vystudovat i lékařskou fakultu a nastoupil jako lékař k Fidelu Castrovi. A to mu změnilo život.

Z lékaře „poradcem“

Velmi záhy se ale díky jeho komunistickým ideálům stal Castrovou pravou rukou a povedlo se mu dokonce udělat ze samého Castra radikálního marxistu. Zpočátku byl Che Guevara jedním z revolucionářů následujících Castra při jeho misích, velmi brzy ale začínal hrát hlavní roli v guerillové válce, která vedla k pádu Fulgencia Batisty. Již Che Guevarovi je v této době připsáno 216 obětí za dva roky. I za tyto zásluhy, ale hlavně věrné služby Castrovi dostal Guevara kubánské občanství a začal působit na různých postech v nové Castrově vládě.

Později se stal prezidentem kubánské národní banky a od roku 1961 řídil dokonce ministerstvo průmyslu. V roce 1966 se však s Castrem názorově rozešel, stejně jako s ideovým smýšlením Sovětského svazu. Odešel do Konga a Bolívie, kde chtěl šířit revoluci, ale jeho mise nebyly úspěšné. V téměř roce navštívil i Československo. Později byl v Bolívii zajat a prezident René Barrientos nařídil jeho popravu.

Čekání na smrt

Guevara byl zajat a odveden vojáky do jedné z místností místní školy ve městě La Higuera v Bolívii, asi čtyři míle od místa, kde byl zajat. Félix Rodríguez, kubánský americký agent CIA, který se vydával za bolivijského vojenského důstojníka, jej příští den našel zasypaného ve školní budově, s rozcuchanými vlasy, v roztrhaných šatech, špinavého a svázaného. Americká vláda chtěla, aby byl vyslýchán naživu, ale bolivijští vůdci rozhodli, že Guevara musí být popraven. Báli se, že by mu veřejný soud pouze dodal sympatie. Oficiální příběh však hovořil o tom, že byl zabit v bitvě.

Údajně sám Che Guevara těsně před smrtí řekl: "Takhle je to lepší. Nikdy jsem neměl být zajat živý,“ vzpomínal Rodríguez během rozhovoru. Chtěl tehdy revolucionáři vyjádřit lítost.

Poprava

Poprava měla být provedena v utajení, v málo přístupné vesničce La Higuera tak, aby rány vypadaly jako rány z boje. Vykonavatelem byl bolivijský voják Mario Terán. I když Che Guevara zemřel nedůstojnou smrtí, jeho jméno nezemřelo. Na popravu se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Než byl Guevara tajně pohřben v hromadném hrobě, bolivijští vojáci rozložili jeho vychrtlé tělo a vystavili ho pro média v bolivijské vesnici Vallegrande. Jeho mrtvola byla umístěna na nemocniční prádelní dřez, zatímco fotografové pořídili snímky, které byly později publikovány mezinárodně. Bolivijský velitel také nařídil useknout Guevarovi obě ruce, aby úřady mohly sejmout jeho otisky prstů a poskytnout Castrovi nepopiratelný důkaz, že jeho spojenec je mrtvý.

Po své smrti se Che stal jako představitel guerillového boje hrdinou socialistických revolučních hnutí třetího světa a dodnes je jeho jméno ikonou revolucionáře a inspiruje aktivisty po celé Latinské Americe. I proto byly 13. července 1997 jeho ostatky vykopány a slavnostně převezeny na Kubu, kde je pochovaný se svými spolubojovníky ve městě Vallegrande, kde má i památník.

Odplata?

V minulosti známe několik jmen revolučních vůdců, kteří pocházeli z dobrých majetkových poměrů a pohodlného postavení, a vzdali se ho, aby bojovali za věc. Mnozí za své názory tvrdě zaplatili, ale Che Guevara byl za svůj světonázor naprosto „ubit“. Při svých cestách byl otřesen masovou chudobou v Jižní Americe. Chtěl, aby se měli všichni dobře. Ale neštítil se ničeho. V době práce s Castrem a pro něj měl na starosti právě mučení a popravy nepřátel Castrova režimu. Podle CNBC nechal popravit tolik politických vězňů, že si vysloužil jméno „řezník z La Cabaña“, což bylo jméno věznice, kterou měl Guevara na starosti a v níž bylo popraveno nejméně 144 vězňů na jeho příkaz.

Fotografie z roku 1960, kterou pořídil Alberto Korda z Guevary v baretu, se stala ikonickou a od té doby se objevila na bezpočtu plakátů a triček. Ne každý však považuje Guevaru za hrdinu: Možná i useknuté Che Guevarovy ruce byly symbolem. Možná jejich ztráta měla znamenat i odplatu za krev lidí, jíž prolil.

Zdroje:

www.grunge.com, cs.wikipedia.org, www.grunge.com, www.washingtonpost.com