Dílo řeckého historika Hérodota je bohatým zdrojem informací o sexuálních poměrech ve starověkém Egyptě. Ve spisech dávného badatele není nouze o pasáže, které připomínají spíše lidové pohádky, ale to nic neubírá na jejich zajímavosti. Právě naopak.

Hérodotos mimo jiné uvádí příběh, který se stal v době panování faraóna Ramsese ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Panovník chtěl vypátrat zloděje, který mu ukradl poklad. Poslal tedy dceru do veřejného domu, kde se měla oddat každému, kdo se jí přizná k tomu nejhoršímu, co v životě spáchal.

Mezi zájemci o erotické služby vladařovy dcery se brzy objevil i onen poberta. Tušil ale zradu, a tak se vyzbrojil rukou, kterou uřízl jedné mrtvole.

Faraónově dceři se pak ke krádeži pokladu přiznal, ale když ho dívka chtěla zadržet, chytla pouze ruku mrtvoly a zloděj utekl. Tato lest panovníka natolik ohromila, že zloději odpustil a dal mu svou dceru za ženu.

Hérodotos nabízí i další příběh, tentokrát ze 12. století před Kristem. Známý vladař Cheops se tehdy potýkal s nedostatkem peněz na stavbu pyramidy, a tak se rozhodl prodávat svou dceru v nevěstinci. Dívka poslechla, ale otcovým nápadem se sama inspirovala a začala po každém klientovi požadovat místo peněz jeden kamenný blok na svou vlastní pyramidu. Stavba nakonec skutečně vznikla, ale kolik na ní stavebníci použili kvádrů, není známo.