S neuvěřitelnou samozřejmostí se rozkročila mezi světem hudby a filmu. V tomto ohledu se s ní může měřit snad jen Barbra Streisand. Cher dodnes drží rekord za nejdelší dobu mezi první a poslední písní, která opanovala americkou hitparádu. Oba songy dělilo čtvrt století. Zároveň je majitelkou Oscara s nejkratším jménem.

Život v sirotčinci
Její rodiče byli dvojicí k pohledání. Řidič kamionu s arménskými kořeny John Sarkisian byl kvůli hazardu a dluhům neustále jednou nohou ve vězení. Jackie Crouch s předky z kmene Čerokézů se zase pokoušela prorazit jako herečka, ale proslavila se spíše osmi sňatky, přičemž Johna si vzala hned třikrát. Dcera Cheryl se jim narodila 20. května 1946 v kalifornském městě El Centro.

Když jí bylo deset měsíců, otec zmizel neznámo kam. Až do devíti let Cheryl považovala ze svého tátu herce Johna Southalla. „Byl hodný, ale když se napil, změnil se v divokou bestii," vzpomínala Cheryl. Totožnost skutečného otce jí matka prozradila až poté, co požádala o rozvod se Southallem. Pro dívku to znamenalo obrovský šok. A záhy přišly další.

Předtím díky manželovi Jackie občas dostala nějakou roli, nyní příjmy vyschly. „Žily jsme v chudobě, pamatuji se, že mé boty držely pohromadě jen díky gumičkám," líčila Cheryl. Matka ji dokonce na několik týdnů odložila do sirotčince. Dívce to nešlo ani ve škole. Až ve 30 letech Cheryl zjistila důvod. Lékaři u ní objevili dyslexii.

Sexem k úspěchu
Zlom v jejím životě nastal v roce 1961, kdy v kině spatřila Audrey Hepburn v komedii Snídaně u Tiffanyho. V Cheryl uzrálo podivuhodně pevné přesvědčení, že se stane slavnou herečkou.

V té době se na její matku zase usmálo štěstí. Vdala se za bankéře Gilberta LaPiera a porodila mu dceru Georgiannu. Cheryl díky tomu nastoupla na prestižní střední školu, kde způsobila značný rozruch nejen odvážným stylem oblékání. „Vypadala jako filmová hvězda. Tvrdila, že jednou bude slavná a nikdo z nás o tom nepochyboval," svěřil se jeden ze spolužáků.

V 16 letech dala Cher sbohem škole i rodině a odstěhovala se do Los Angeles, kde chodila na kurzy herectví a vydělávala si jako tanečnice v nočních klubech. „V té době neodmítla opravdu nikoho, o kom si myslela, že jí pomůže v jejím honu za slávou," napsala v jejím životopise Connie Berman. O tom, co přesně to obnášelo, už ale taktně pomlčela. Jisté je, že tehdy Cheryl prožila krátký vztah se známým svůdníkem Warrenem Beattym.

Dva týdny, dva rozvody
Osudové bylo až setkání se Sonny Bonem. O jedenáct let starší hudebník vytušil její potenciál a nabídl jí místo vokální zpěvačky ve své kapele, a přestože byl ženatý, tak i vlastní střechu nad hlavou. Cheryl se k němu nastěhovala oficiálně jako uklízečka a hospodyně, ale brzy se stala jeho milenkou a múzou. Sonny se rozvedl a v roce 1964 si novou lásku vzal za ženu.

Vystupovali jako pěvecké duo Caesar a Cleo, ale bez většího úspěchu. Následovalo přejmenování na Sonny a Cher a sázka na výrazné kostýmy, za které by se nemuseli stydět ani na karnevalu v Riu. A hned to bylo znát. Od té doby si Cher dávala gumičky místo na děravé boty na stohy bankovek. „Tehdy jsme dokázali jedno album udělat za tři dny," prozradila. Je až s podivem, že stihli zplodit ještě dceru Chastity (*1969).

Vztah se Sonnym se postupně začal hroutit. Faktický konec nastal v roce 1972, ale před veřejností se tvářili, jako by se nic nedělo. Na to vydělávali příliš dobře. Cher se začala stýkat s producentem Davidem Geffenem (*1943), který ji přesvědčil nejen k sólové kariéře, ale také k rozvodu. Ten se stal veřejnou senzací i díky tomu, že se dvojice nemohla dlouho dohodnout na dělení majetku.

Manželství se definitivně stalo minulostí 26. června 1975. Pouhé čtyři dny poté Cher zamířila opět k oltáři. Překvapivě si nevzala Geffena, nýbrž rockera Gregga Allmana (*1947). Veletočům ale nebyl konec. Za dalších devět dní požádala o rozvod kvůli tomu, že manžel je závislý na heroinu a alkoholu. Později návrh stáhla a definitivní sbohem mu dala až v roce 1979. To už byl na světě syn Elijah (*1976).

Smrt na lyžích
Přestože pěvecké úspěchy nebraly konce, Cher stále silněji cítila, že se za mikrofonem ocitla tak trochu mimo plán. O hereckou kariéru se pokoušela od 60. let, ale nikdy se jí příliš nedařilo. Změnilo se to až v 80. letech a vrcholem se stal Oscar za film Pod vlivem úplňku.

V 90. letech její sláva pohasla, pozornost přitahovala spíš rostoucím počtem plastických operací a hvězdných milenců. Už v minulosti měla pletky s Valem Kilmerem, Tomem Cruisem nebo Erikem Claptonem.

Přidaly se i osobní tragédie. Přestože se s prvním manželem rozešla ve zlém, celý život na něj vzpomínala. Sonny se mezitím počtvrté oženil a vydal se na politickou dráhu. Stal se starostou Palm Springs a v roce 1994 dokonce kongresmanem. Mandát ale nedokončil. O čtyři roky později se zabil na lyžích a zdrcená Cher promluvila na jeho pohřbu.

Sonny se tak nedočkal oslnivého pěveckého návratu, který jeho bývalá žena záhy odstartovala. Díky skladbě Believe z roku 1999 přidala do sbírky několik dalších rekordů. Například se stala nejstarší zpěvačkou, jejíž píseň se dostala na první místo amerického žebříčku.



CO JEŠTĚ NEVÍTE
*Než porodila dceru Chastity, čtyřikrát potratila.
*Skupina druhého manžela Gregga Allmana složila píseň Jessica, jejíž upravená verze je nyní znělkou britského motoristického pořadu Top Gear.
*V roce 1986 objevila ve slavné talk show Davida Lettermana. Moderátor se jí zeptal, proč tak dlouho odmítala jeho pozvání. „Protože jsem si myslela, že jste kretén," zněla odpověď.
*Sestra Georgianna si vzala herce Michaela Madsena známého z filmů Kill Bill nebo Sin City.
*Dcera Chastity se nejprve přiznala k lesbické orientaci. V letech 2008-10 prodělala změnu pohlaví a stala se mužem jménem Chaz.