Ještě předtím však Dashi-Dorzho Itigilov sepsal závěť, v níž prosil, aby byl exhumován za 30 a 75 let po své smrti. Podle dalších instrukcí ho pohřbili v pozici, v níž zemřel a jeho tělo zasypali solí. Pak se na něj zapomnělo.

O 28 let později zasáhl Burjatsko silný hurikán. Místní se rozhodli, že poprosí mrtvého mnicha o pomoc. Vykopali tak dřevěnou rakev ze země a otevřeli ji. Když spatřili tělo, zalapali po dechu. Lama vypadal jako když spí. Pokožka byla elastická, klouby byly flexibilní a oblast kolem srdce teplá.

Božský mnich

Itigilov se narodil v roce 1852 v Ulza Dobo na území Burjatska v regionu Ruské federace. O rodiče přišel v mladém věku. Podle různých legend se měl zjevit jako pětiletá božská bytost. Pracoval jako pastýř a podle mnichů byl fascinován náhrobními kameny. Brával svá stáda na hřbitov a hrál si se zesnulými.

V té době místní obyvatelé mrtvé nepohřbívali, ale pokládali je mezi stromy. Malý chlapec je tak česal a povídal si s nimi. Když mu bylo 15 let, odešel do 300 km vzdáleného buddhistického kláštera. 23 let studoval, následně se sám stal učitelem a poté hlavním lamou. Osobně se setkal s carem Mikulášem II. a krátce po první světové válce přijal funkci vůdce Východního sibiřského buddhismu.

Kvůli represím v Sovětském svazu doporučil svým buddhistickým kněžím, aby opustili zemi. Sám však zůstal. Zemřel v roce 1927 ve věku 75 let.

Tajemný mnich

Podruhé byl Itigilov vykopán v roce 1973. Ani tentokrát tělo nevykazovalo známky rozkladu. Mniši byli nadšení. Báli se však, že by sovětské autority mohly tělo zničit. Lamu tak opět v tichosti pohřbili.

Veřejnosti bylo tělo mnicha předvedeno až o 29 let později. Okamžitě vyvolalo pozdvižení. Když forenzní lékařský vyšetřovatel otevřel box, řekl, že muž vypadá, jako by zemřel před 36 hodinami. Mniši poté odebrali část vlasů, kůže a nehtů.

„Infračervená spektrofometrie ukázala, že vzorky mají živý charakter," říká bývalý ředitel identifikace v Russian Forensic Medical Examination Center Victor Zvyagin. „To však neznamenaná, že je buddhistický kněz stále naživu. Kožní analýza ukázala, že brom v těle je 40násobně vyšší a tělesná teplota o 20 stupňů Celsia nižší. To jsou známky jisté smrti."

Chodící mnich z Ruska

V posledních deseti letech mumie také přibrala 10 kilo a začala se potit. Lama Damba Ayusheev, současný šéf buddhistické tradiční sanghy prohlásil, že našel dva videozáznamy, které ukazují, že Itigilov opustil speciální skleněný sarkofág a prochází se po chodbě svého paláce.

Zdroj: Youtube

Záběry snímají postavu, která se přemístila z koberce na pohovku. Mluvčí buddhistické tradiční sanghy Ruska Tubden Baldanov oznámil, že jde o legendárního mnicha v přestrojení. „Skutečnost, že se objevil, bereme jako znamení. Myslíme, že nám chce něco sdělit. Možná, že mezinárodní organizace by měly pracovat na míru," přemýšlí mluvčí.

Zdroje: epochaplus.cz, theascent.sk, www.ancient-origins.net