Jeden z již objevených slunečních chrámů se nachází v Abú Gurábu, což je asi 20 kilometrů jižně od Káhiry. Tento chrám faraona Niuserrea byl prozkoumaný už na konci 19. století a nese název „Potěšení Reovo“. A právě přímo pod ním archeologové objevili, jak tvrdí, jinou, starší svatyni boha Slunce Rea. Tuto svatyni už v roce 1898 nepatrně odkryla německá expedice vedená archeologem Wilhelmem von Bissingem. Jenže ji nikdo z vědců nevěnoval pozornost, neboť ji považovali za součást Niuserreova chrámu, a ne za úplně jinou, dokonce ještě starší stavbu.

Zjistilo se však, že původní chrám „Potěšení Reovo“ je postavený z kamene, zatímco nově objevený chrám je z hliněných cihel. Tuto informaci potvrdil jeden z vedoucích týmu, egyptolog Massimiliano Nuzzolo z Orientálního ústavu polské Akademie věd, který předtím pracoval s českými kolegy.

Jak archeologové přišli na to, že je to samostatný třetí chrám?

Nuzzolův tým tam taky objevil desítky hliněných pečetí se jmény králů, kteří vládli zhruba jednu až dvě generace před Niuserrem. Tyto pečetě sloužily jako zátky pivních džbánů.

Vědci ze staršího chrámu odkryli části vchodu, kus prahu a patky dvou sloupů z vápence. A právě tyto nálezy z 25. století před naším letopočtem podle nich dokládají, že se jedná o jiný, starší sluneční chrám. Egyptolog Nuzzol se domnívá, že dal mladší král starý chrám z cihel zbourat a na tom samém místě postavil nový z kamene.

Český egyptolog se k tomuto objevu staví skepticky

„Můžeme předpokládat, že to opravdu je sluneční chrám především díky té poloze. Právě v prostoru Abú Gurábu na severozápad od abusírských pyramid. Tam se všeobecně předpokládá to, že tam byly postaveny všechny sluneční chrámy z páté dynastie. Je otázkou, jestli jde o jiný sluneční chrám nebo jestli jde o starší stavební fázi toho Niuserreova slunečního chrámu. Byl bych v té interpretaci velmi opatrný,“ řekl pro Radiožurnál egyptolog Jaromír Krejčí z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Vzhledem k nedostatku informací, upozorňuje Krejčí na to, že může být všechno nakonec jinak. „Bohužel k tomu teď není žádná vědecká publikace nebo článek, takže je těžké tyto předpoklady nějakým způsobem ověřit nebo vyvrátit. Je to ale velmi důležitý objev v rámci vývoje Niuserreova slunečního chrámu,“ dodal Krejčí.

Pokud se skutečně jedná o nově objevený chrám, budou mít archeologové do budoucna dost práce s tím zjistit, jaký král si ho nechal postavit.

Zdroje: www.irozhlas.cz, artsandculture.google.com, epochaplus.cz