"Když mi bylo pět let, přísahal jsem si, že moje děti budou znát svého pravého tátu. A že ten pravý táta se o ně vždycky postará," vysvětlil muž, jenž svůj život začínal doslova s holou zadnicí.

Nebylo mu ještě ani třicet, když se ocitl na ulici coby svobodný otec čtrnáctiměsíčního syna. S dítětem přespával v noclehárnách pro bezdomovce, ale někdy tam bylo plno, tak vzal zavděk i záchodky v metru. V této těžké situaci mu byla jedinou útěchou vzpomínka na matku, která sice sama v životě přišla o všechny své sny, ale nikdy neztratila víru, že její syn si bude moci naplnit ty své. "Jednou mi řekla, že klidně můžu vydělávat miliony, když jenom budu chtít a půjdu si za tím. Ta slova ve mně zůstala," uvedl Gardner.

Slušnou práci by bezdomovci sotva někdo nabídl, a tak se Gardner aspoň přihlásil na neplacenou praxi u firmy obchodující s cennými papíry. O světě obchodu v té době nevěděl vůbec nic. Ale učil se pilně a soustředěně. Vytrval, i když za svou práci nedostával žádnou finančí odměnu. Nakonec se stal jediným praktikantem, kterému dotyčná společnost nabídla stálé pracovní místo - tentokrát už samozřejmě placené.

A Gardner se učil dál. Pracoval neúnavně a ve firmě stoupal výš a výš, až dostal zajímavější nabídku u konkurence. "Po patnácti letech jsem přišel na Wall Street a bylo mi jasné, že tohle je to místo, které mi přála moje maminka. Dokázal jsem to," liboval si Gardner, který se stal multimilionářem a kromě svých obchodních aktivit objíždí Spojené státy, aby dodal naději jiným lidem z chudých poměrů.

Počátkem nového milénia Gardner vydal své paměti, které zaujaly hollywoodské producenty. Vznikl tak film Štěstí na dosah, kde ústřední postavu Gardnera ztvárnil slavný Will Smith. Snímek vydělal během dvou měsíců 162 milionů dolarů a Smith si za svůj výkon vysloužil nominaci na Oscara. Jméno někdejšího bezdomovce najednou znal celý svět. Gardner se od té doby objevil v řadě televizních talk show a dodnes jen lituje, že se jeho životního úspěchu nedožila jeho maminka...