Sídlo CIA se nachází v Langley ve Virginii nedaleko Washingtonu a letecké základny. Stejně jako většina vládních budov v USA patří mezi nejstřeženější komplexy na světě. Pokud už se někdo dostane dovnitř, tak většinou nedobrovolně.

Ve vězení CIA jsou dvě desítky cel. Ve více než polovině studených malých místností jsou lidé poutáni ke kovovým obručím. Vězni jsou vysvlečeni donaha a k dispozici mají jen nádobu na moč. V přísnějších podmínkách nosí pleny. Všude je zima, tma a hrobové ticho. Neexistují důkazy o fyzickém násilí. Některé výslechy trvají dlouhé měsíce, vězni nemají pojem o čase a ani o tom, jestli je den nebo noc, na stížnosti na nepohodlí není brán ohled.

Gul Rahman

Psycholog CIA Jonh Jensen vytvořil speciální program s taktikami, které mají zaručit, že se podezřelí rozmluví bez přímého fyzického mučení. Ovšem v roce 2002 během vyšetřování zemřel jistý Gul Rahman. Noc před svou smrtí 20. listopadu 2002 byl v mrazu připoután k betonové zdi. A to není všechno!

Už během zatýkání působil velké problémy, poté putoval do vazby v opuštěné cihelně, která byla přestavěna na skryté výslechové středisko CIA. Za výhružky strážím byl potrestán. Přetěžovali jeho sluch, donutili ho ke 48 hodinám spánkové deprivace, byl zavřený v naprosté tmě a musel snášet ledové sprchování. Krátce před svou smrtí byl připoután venku ke chladné zdi, kde byla teplota těsně nad bodem mrazu. "Krátké řetězení" mu bránilo ve vzpřímené poloze. Rahman toto nelidské zacházení nepřežil a zemřel na následky prochladnutí. Jen chvíli před tím, než vyšetřovatelé ukončili jeho výslech, jelikož se vlivem nelidského zacházení rozmluvil a byl připraven předat tajné informace.

Názor psychologa šokoval, ale po smrti Afghánce nebyl nikdo odsouzen: "Atmosféra byla dobrá. Nepříjemná, ale rozhodně bezpečná," zhodnotil samotný Jonh Jensen, který byl u výslechu přítomen.

Rodina Rahmana podala žalobu kvůli nehumánnímu zacházení a americká vláda přistoupila na mimosoudní vyrovnání, aby se nevyšetřovaly postupy při výslechu.

CIA

Nezisková organizace (Central Intelligence Agency) vznikla 18. září 1947 a zodpovídá se prezidentovi USA. Nejslavnější zpravodajská služba má za úkol zasahovat po celém světě a chránit zájmy Spojených států amerických. U vzniku stál Harry S. Truman (†88) a současnou ředitelkou je důstojnice Gina Haspel (63).

Ředitel BIS Michal Koudelka převzal v roce 2019 v sídle CIA v Langley Tenetovu cenu za zahraniční spolupráci.

O praktikách CIA od roku 2017 informuje server WikiLeaks a v publikacích Vault7 popisuje metody, jak zpravodajská služba sleduje lidi po celém světě a nabourává se do elektronických zařízení.