Řízek trochu jinak

Název "Zigeuner" znamená v němčině cikán, což dodává klasickému vepřovému řízku z křehkých nudliček s cikánskou omáčkou poměrně poetický nádech. Navzdory své přezdívce však nemá tento recept kořeny v autentické kuchyni Sintů nebo Romů. Místo toho čerpá inspiraci z bohaté chuti maďarského paprikového guláše, do kterého se přidává červená a žlutá paprika, česnek a mletá paprika.

Cikánský řízek se tradičně připravuje z libových vykostěných vepřových kotlet rozkrájených na jemné nudličky, lze jej ale připravit i z jiných druhů masa, například z kuřecího nebo krůtího prsa. Klíčem k jeho křupavé dokonalosti je zlatohnědá strouhanka připravená ze směsi strouhanky a mouky.

K přípravě tohoto kulinářského mistrovského díla je třeba shromáždit následující hlavní suroviny. Jsou jimi vepřové řízky. Vždy je nutné volit libové, tence nakrájené vepřové řízky, které se tradičně získávají z hřbetu.

Strouhanka a mouka jsou nezbytné pro dosažení kýžené křupavé struktury. Potřebovat budete paprikový prášek. Vhodná je směs sladké a pálivé mleté papriky nebo alternativy, jako je jemné chilli nebo kajenský pepř.

Červená a žlutá paprika pak tvoří základ pikantní paprikové omáčky. Dále budete potřebovat konzervovaná rajčata a rajčatový protlak. Jako tradiční přílohu k cikánským řízkům lze volit bramborový salát nebo domácí hranolky. 

Jak na něj?

Příprava cikánských řízků je jednoduchá. Maso se naklepe na tenko a pokrájí na jemné nudličky. Ty se obalí v mouce, vejcích a čerstvé strouhance. Cikánskou omáčku připravíte tak, že na oleji osmahnete papriku, cibuli a česnek, přidáte rajčata, rajčatový protlak a koření.

Jak správně připravit cikánský řízek: 

Zdroj: Youtube

Z nudliček masa se vytvarují menší placičky, které se osmahnou dozlatova na směsi másla a oleje. Následně se přelijí aromatickou cikánskou omáčkou a podávají se spolu se salátem nebo s hranolky.

Cikánský řízek je ideální variantou večeře na všední den. Pokud se je rozhodnete vyzkoušet, máme pro vás na závěr jednu radu. Vyhněte se při přípravě řízků na příliš vysoké teplotě, aby se nepřipálily, a místo toho zvolit mírnou, střední až nízkou teplotu.

Pokud si hlídáte linii, můžete namísto bramborového salátu zvolit zeleninu. Nezapomeňte však na ledově vychlazené pivo pro lepší trávení. Cikánské řízky rozhodně stojí za vyzkoušení. Jsou příkladem autentické chutě německé kulinářské dokonalosti.

en.wikipedia.org, www.quora.com, 19cleveland.com