V západním světě posuzujeme potraviny podle jejich nutriční hodnoty, sledujeme, kolik obsahují bílkovin, tuku a kalorií. Čínská medicína rozděluje jídlo podle jeho energetických vlastností a toho, jak ovlivňuje tělo. Potraviny se označují jako ohřívací, chladicí, sušicí nebo vlhké.
Vyvážení těchto energetických vlastností hraje podle čínské medicíny klíčovou roli v lidském zdraví, jelikož pomáhá předcházet nemocem. Podívejte se, co všechno jednotlivé typy znamenají, jaké potraviny byste měli jíst a kterým se naopak vyhnout.
Horký typ
Do této kategorie se řadí akční lidé, kteří mají sklony k podráždění a snadno vybuchnou. Bývají to vůdčí osobnosti, workoholici se zvýšeným krevním tlakem. Často je trápí zažívací obtíže, hlavně pálení žáhy, jsou tzv. horkokrevní a mívají chuť na studené nápoje. Poznáte je i podle toho, že bývají v obličeji lehce růžoví, až načervenalí.
Pro tento typ jsou vhodná jídla stojící na opačné, tedy studené straně. Svědčit jim tak budou osvěžující saláty, nápoje, potraviny, které obsahují více vody, např. salátová okurka nebo meloun. Vhodná jsou i jídla s hořkou chutí.
Je třeba se vyhnout horkým a grilovaným jídlům, uzeninám, slaným, ostrým a jinak kořeněným pokrmům. Horkým typům nesvědčí ani příliš mnoho kávy, černého čaje a tvrdého alkoholu.
Suchý typ
Tito lidé mívají suché lámavé vlasy, nehty a sušší pokožku. Jsou vyhublí, často pokašlávají, projevují se nervózními pohyby a působí ustrašeně. V noci se často potí. Bývají to pedanti, kteří milují pořádek. Pokud jde o zdraví, chybí jim energie, čehož si můžete všimnout už z jejich zpomaleného projevu. Mívají sklon k zánětům horních cest dýchacích, trpí kožními problémy a po psychické stránce jsou spíš melancholičtí, až depresivní.
Z hlediska výživy by se měli zaměřit na neutrální a osvěžující potraviny. Svědčit jim bude krátce povařená zelenina a ovoce, také ryby a všelijaké obiloviny. Když sladit, tak nejlépe medem. Je vhodné omezit mléčné výrobky.
Tabu je pro ně „vysušující“ strava, tedy hlavně pečené a grilované jídlo. Nesvědčí jim ani příliš mnoho pálivého koření, soli a také káva a černý čaj.
Vlhký typ
Zástupce tohoto typu poznáte na první pohled. Mají nadváhu a otoky, protože jejich tělo zadržuje vodu. Projevují se neustálým přemítáním a domýšlením co by, kdyby. Jsou pomalejší, bývají často unavení i po menší fyzické námaze, ale také po jídle. Po zdravotní stránce je trápí potíže se zažíváním, později s klouby a páteří.
Doporučují se neutrální jídla, spíš vlažná. Vhodná je dýně, kukuřice nebo kořenová zelenina a zázvor. Z mas pak kuřecí a hovězí. Z kuchyňských úprav je vhodné dušení a pečení.
Tito lidé by si měli dát pozor na studené potraviny, mléčné výrobky a vejce. Dobře jim neudělá ani příliš mnoho cukru, pivo nebo bílé víno.
Studený typ
Takoví lidé nejsou moc družní, obvykle postávají někde v koutě. Působí ustrašeným dojmem, který podporuje jejich pobledlý obličej. Celkově jsou zimomřiví a spíš než v pohybu je uvidíte se tzv. ploužit. Po zdravotní stránce je trápí zhoršené prokrvení tkání, noční pocení, bolest kloubů a ženy mívají potíže s bolestivou menstruací.
Uleví jim prohřívací jídla, tedy lehce pikantní. Z potravin by měli do jídelníčku zařadit mrkev, pohanku, ořechy, oves a zelí. Z mas je vhodné jehněčí, kuřecí nebo zvěřina, ideálně v úpravě pečení.
Vhodné nejsou studené potraviny, zmrzlina a příliš mnoho tekutin. Rovněž by si tito lidé měli dát pozor na tropické ovoce a kysané mléčné výrobky.
Neutrální potraviny
Tato kategorie je svým způsobem specifická. Neutrální potraviny totiž ani nezahřívají, ani neochlazují, proto jsou vhodné pro jakéhokoli člověka bez ohledu na jeho typ. Patří sem většina základních potravin jako je rýže, brambory nebo mrkev.
Zdroje: www.totalwellnesscentre.ca, www.energy-tcm.cz, www.naturopathy-uk.com