Právě střih nohavic a zvolený materiál odkazuje, že byly nošeny při jízdě na koni. Byly objeveny na pohřebišti Jang-chaj v Tarimské pánvi v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde počátkem sedmdesátých let archeologové vykopali těla asi 500 jedinců. Jeden z nich se však od ostatních odlišoval. V hrobě byl uložen v ponču, měkkých kožených botách, vlněné čelence zdobené bronzovými kotouči a mušlemi a v kalhotách připomínající moderní džíny.

„Do poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem nosili Evropané a Asiaté sukně, tuniky, tógy nebo, jak jsme zjistili u ledového muže Ötziho, třídílnou kombinaci bederní roušky a jednotlivých návleků," říká vedoucí archeologického týmu Ulrike Beck z Německého archeologického institutu v Berlíně. „Tento nový nález podporuje myšlenku, že kalhoty začali jako první nosit kočovní pastevci a do Tarimské pánve byly přivezeny jezdci na koni."

Čínská mumie a kalhoty

Kalhoty oblečené Turfan Manem mají rovné nohavice a široký rozkrok umožňující pohodlně nasednout a obepnout zvíře nohami. „Řemeslníci z Jang-chaj vyměnili běžný čtvercový kus za obdélník. Muže tak už nic neomezovalo," vysvětluje textilní archeoložka z přírodovědného muzea ve Vídni Karina Grömer.

Podle ní textilní archeologie dává nový význam výrazu „šaty dělají člověka“. Způsob, jakým bylo oblečení vyrobeno a za jakým účelem se nosilo, napovídá mnohé o starověkých civilizacích, zejména těch, které neměly vlastní písmo. Proto Mayke Wagner, vědecký ředitel oddělení Eurasie Německého archeologického institutu, sestavil tým geologů, chemiků a módních návrhářů, aby zjistil, jak byly nejméně 3 200 let staré kalhoty vyrobeny.

Starověké jezdecké džíny

Odborníci zjistili, že kalhoty Turfan Mana byly utkány na jednom zařízení, ale skládají se ze tří různých technik tkaní. První z nich je keprová vazba tvořící soustavu šikmých souběžných řádků, jdoucích na povrchu tkaniny zprava doleva, nebo opačným směrem. Látka je tak méně tuhá a pružnější, což nositeli umožňuje lepší pohyblivost. V době, kdy byly nohavice čínské mumie vyrobeny, byla tato vazba novinkou. „Nejstarší známé fosilní důkazy kepru pocházejí ze solného dolu v Rakousku. Odhaduje se, že tyto textilie jsou o 200 let starší než oděv Turfan Mana," říká Karina Grömer a upozorňuje, že touto technikou je vyroben také denim.

Látka kolem kolen byla pevnější a sloužila k ochraně kloubů. Byla vytvořena stejným způsobem, jako se tkají gobelíny. Třetí způsob zpracování byl objeven na horním okraji kalhot. Pas byl pevný, ale značně pružný, takže držel na místě.

Zdroj: Youtube

Nohavice byly zároveň ozdobeny křížkovým stehem a T-vzorem na kolenou, který byl objeven také na bronzových nádobách z Číny a na keramice ze Sibiře a Kazachstánu. Dekor stupňované pyramidy se zase podobá těm, jež se objevují na keramice vyrobené kulturou Petrovka ze Střední Asie, prosperující před 3900 až 3750 lety. Skutečnost, že se na spodním oděvu objevují vzory z celé Asie napovídá, že lidé i z poměrně vzdálených regionů byli v kontaktu. Z tohoto důvodu Michael Frachetti, antropolog z Washingtonské univerzity v St. Louis, označil kalhoty Turfan Mana za „vstupní bod pro poznání toho, jak Hedvábná stezka proměnila svět.“

Zdroj:

www.bigthink.com, www.sciencenews.org, www.ct24.ceskatelevize.cz