Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nejíst v zimě citrusové plody, jakou jsou pomeranče, citrony, grepy a jiné, v průběhu roku oblíbené ovoce? Důvodů je hned několik.

Proč nejíst citrusové plody v zimě?

Hlavní problém spočívá v pěstování a sklizni pomerančů a citronů a citrusových plodů obecně. A v našem případě, protože u nás toto ovoce neroste, je to všechno o importu a vzdálenosti. Mnohé z těchto plodů, pěstovaných uměle, tedy v rozsáhlých sklenících, nemají dostatek přirozeného slunce a prostředí, které potřebují k dosažení optimální kvality. Kromě toho jsou pomeranče a citrony často sklízeny předčasně, aby přežily přepravu na dlouhé vzdálenosti, což ovlivňuje i jejich chuť a měkkost. Přidané pesticidy a stres z globálního cestování dále zhoršují jejich kvalitu, což z nich často dělá předraženou, a zároveň horší volbu. Vezměme to ale postupně. Jaké jsou všechny důvody?

Dále mají citrusové plody také ochlazující účinek na organismus, což nemusí být v chladném počasí ideální. „Příležitostné vychutnání pomeranče nebo mandarinky je v pořádku, ale vyhněte se jim těsně před tím, než vyjdete do mrazu,“ radí odborník na výživu Matyáš Horáň.

Na zajímavé video na toto téma se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Rozdíl je patrný ve srovnání se stejným ovocem, které ochutnáte v jeho domovině, kde přirozeně dozrává a rozvíjí plnou chuť a živiny. V zimě byste proto měli vsadit na jiné druhy ovoce, které zrovna prožívají sezonu. U nás se tedy jedná o ovoce, které jsme si v létě a na podzim sami sklidili, dobře uskladnili anebo zmrazili.

Síla lokálního a mraženého ovoce

V zimě je nejchytřejším krokem volba místního ovoce, jako jsou jablka, švestky nebo hrušky. Ty sice nejsou tak exotické jako dovážené ovoce, ale neprošly náročným dlouhým cestováním a zachovaly si více výživových hodnot. Skladování sice může snížit obsah vitaminu C, ale i tak zůstávají v chladných měsících poměrně dobrou volbou.

Cenným tipem je i zamrazení letního ovoce. „Zmrazení ovoce krátce po sklizni zachovává přibližně 80 % původních vitamínů,“ uvádí Matyáš Horáň. Tato metoda v zachování prospěšných látek v ovoci daleko předčí sušení nebo kompostování.

Mražené ovoce je skvělou alternativou, když čerstvé ovoce není v sezóně. Jednou z hlavních výhod mraženého ovoce je, že se sklízí a zmrazuje v době své největší zralosti, což zaručuje, že si zachovává většinu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Díky tomu je jejich výživová hodnota srovnatelná s čerstvým ovocem. Mražené ovoce je také neuvěřitelně pohodlné, protože je lze skladovat delší dobu a používat podle potřeby, čímž se snižuje plýtvání potravinami.

Mražené ovoce je navíc všestranně využitelné v kuchyni. Lze je použít do koktejlů, pečiva nebo jako přísadu do ovesných vloček a jogurtu, což představuje výživný a chutný způsob, jak si ovoce vychutnat, i když není v sezóně. Díky této dostupnosti a pohodlnosti je mražené ovoce vynikající volbou pro udržení zdravé stravy v zimním období.

Co jiného?

Při zvažování, jaké ovoce konzumovat v zimě, aby bylo zdraví prospěšné, je důležité se zaměřit se na živiny prospěšné pro zdraví v chladných měsících.

Určitě uděláte dobře, když si v zimě dáte švestky anebo hrušky. Švestky jsou díky svému bohatému nutričnímu profilu skvělým zdrojem vitaminů A, C a K a mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají v boji proti zimním nemocem. Obsahují také vlákninu, jež napomáhá trávení – což je v chladných měsících, kdy se může snížit fyzická aktivita, častý problém. Vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů a zdraví srdce.

Hrušky jsou naopak hydratační ovoce s vysokým obsahem vody, což je prospěšné pro udržení zdraví pokožky během suchých zimních měsíců. Jsou také bohaté na vlákninu, která podporuje zdravé trávení. Hrušky jsou dobrým zdrojem vitaminu C, který je důležitý pro imunitní systém a jejich sladká, jemná chuť z nich dělá univerzální ovoce pro různé zimní pokrmy, od salátů až po dezerty.

Pro svůj vysoký obsah vitaminu C je známé i kiwi. Víte, že jedno malé kiwi může poskytnout více než 100 % denní potřeby vitaminu C? Kromě toho navíc obsahuje také vitamin K, draslík a vitamin E.

I granátová jablka jsou plná antioxidantů, vitaminu K, C, kyseliny listové a draslíku a jsou spojována s prevencí rakoviny, detoxikací a zdravím srdce. V zimě jsou tedy skvělou volbou.

Také brusinky, coby lokální plodina, jsou bohaté na antioxidanty a živiny, které zabraňují vzniku některých druhů rakoviny, infekcí a srdečních onemocnění. Dodávají také vitaminy C, E, K a mangan.

Méně známý ovocem je pak persimon neboli tomel. Mají vysoký obsah vitaminů A a C a manganu a obsahují antioxidanty, které snižují hladinu cholesterolu, zánětů a vysokého krevního tlaku.

Zelenina je vitamínovým hrdinou zimy

Když v zimě chybí ovoce, přebírá iniciativu zelenina. Kysané zelí, zejména jeho kvašená varianta, se stává nejlepší volbou. Tato často přehlížená potravina byla pro své vitamínové vlastnosti známá už dávno. Výbornou volbou jsou i další zimní potraviny, jako je červená řepa, česnek a cibule. Pro doplnění vitamínů zvažte šípkový čaj, nejlépe ze sušených šípků, který je skvělou alternativou, zejména pokud nemůžete zmrazit čerstvé.

V zimě je prospěšné zpestřit příjem ovoce tak, aby zahrnoval celou řadu variant bohatých na živiny. Citrusové plody, jako jsou pomeranče a citrony, jsou sice tradiční volbou pro vitamin C, ale v zimě nejsou nejlepší volbou. I další ovoce, jako jsou grapefruity, kumkváty, kiwi, granátová jablka, brusinky, persimony, hrušky a ananasy, nabízí širokou škálu zdraví prospěšných látek, a proto jsou v zimním období vynikající volbou.

Zdroje: parleefarms.com, wardsgainesville.com, www.quora.com/, www.delish.com, celostnikomunikace.cz