Tak to aspoň s odstupem času představitel Ferdy Michal Michálek (63) vnímá. Zajímavé je, že se objevil pouze v první sérii seriálu, do druhé ho už tvůrci nepozvali. Režiséra Vlasta Janečková prožila románek s Michalovým starším bratrem a když se rozešli, zanevřela i na filmového Ferdu. Z druhé série Kamarádů zřejmě proto jeho postavu zcela vyškrtla. "Já už byl tehdy taky v pubertě, asi jsem tam ani nechtěl," míní Michálek, který prý vztah bratra a režisérky se svou ukončenou filmovou kariérou nikdy nespojoval.

Vlastně ho ani nenapadlo, že by v herectví pokračoval. Vybral si dráhu blízkou svému srdci a po revoluci si v Praze otevřel hospodu. Vydělával hodně peněz, choval koně a žil na vysoké noze. V manželství se mu narodily tři děti.

Jeho život se otočil o 180 stupňů ve chvíli, kdy spadl z koně a přerazil si páteř. Skončil na invalidním vozíku a musel se vyrovnávat se zcela jinými problémy, než které řešil doposud. "Musel jsem se hodně zastavit a couvat. Najednou vidíte jiné věci. Před úrazem jsem neměl žádnou pokoru. Zajímaly mě víc peníze a vím, že to bylo zbytečný. Lidé s handicapem vidí jiné priority," vysvětlil Michálek v jednom rozhovoru.

Po dvou letech od úrazu se s ním rozvedla manželka. "Měla strach, že to neunese, ale bylo sympatické, že to řekla na rovinu," uvedl Michálek s tím, že se na ni nezlobí. Dodnes jsou prý přátelé a navštěvují se.

Filmový "Ferda" tedy začal znovu. Postupně se naučil chodit o francouzských holích, přestěhoval se na venkov k Benešovu a založil zde novou hospůdku. Zpočátku byl jen šéfem, který sedí na vozíku a rozdává úkoly, dnes už ale běžně připravuje minutky vlastníma rukama, aby se nenudil. S novou manželkou má dvě dcerky, dvojčata Lucku a Sofinku.

Z dnešního pohledu Michálek nelituje ničeho, co mu život přinesl. Nelituje dokonce ani úrazu, který mu vlastně otevřel oči a umožnil mu klidnější a šťastnější životní styl.